Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой категорично НЕ трябва да яде яйца?

27 юли 2024, 17:15 часа

Кокошите яйца са незаменим източник на протеини. Ето защо този продукт често присъства в диетата на спортистите. Но той е полезен и за всички останали. Въпреки това има група от хора, която категорично трябва да се въздържа от консумацията на тази храна.

Яйцето се отличва с високо съдържание на холин и витамин D. Първото вещество нормализира обмяната на веществата, докато второто е необходимо за усвояването на калция. Това споделя руският диетолог д-р Алена Вавилова.

За кого яйцата са категорично забранени?

"Яйчният жълтък съдържа холестерол. Това вещество е необходимо за производството на хормони, но ако попадне в тялото в излишък, рискът от развитие на сърдечни и съдови заболявания става значително по-висок", казва лекарят.

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

"Поради тази причина хората, склонни към висок холестерол, трябва сериозно да ограничат консумацията на яйца, за да не влошат здравето си и да не увеличат риска от инсулт и инфаркт", отбелязва специалистът.

Но при панкреатит в острия стадий яйцата трябва да бъдат напълно изключени от диетата, предупреждава д-р Алена Вавилова. Също така този продукт е строго забранен за хора с хранителни алергии към него.

Ползи от консумацията на яйца

Лутеинът и зеаксантинът, които се съдържат в яйцата, са антиоксиданти, които са много полезни за здравето на очите. Една от последиците от стареенето е влошаването на зрението. Има няколко хранителни вещества, които помагат да се противодейства на някои от дегенеративните процеси, засягащи очите ни. Две от тях са лутеин и зеаксантин. Това са мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на окото.

Яйчните жълтъци съдържат големи количества лутеин и зеаксантин. В едно контролирано проучване, яденето на 1,3 яйчни жълтъка на ден в продължение на 4,5 седмици повишава нивата на лутеин в кръвта с 28 до 50 процента и зеаксантин със 114 до 142 процента. Яйцата също са богати на витамин А.

Не всички яйца са с еднакъв състав. Техният състав варира в зависимост от начина на хранене и отглеждане на пилетата. Яйцата от пилета, отглеждани на пасища и/или хранени с храна, обогатена с омега-3, обикновено съдържат много по-високи нива на омега-3 мастни киселини.

Протеините са основните градивни елементи на човешкото тяло. Те се използват за създаване на всякакви тъкани и молекули, които служат както за структурни, така и за функционални цели. Яйчният белтък съдържа всички основни аминокиселини в добри пропорции. Консумирането на достатъчно протеин може да помогне при загуба на тегло, увеличаване на мускулна маса, понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на костите.

Яйцата са високопротеинова храна, а протеинът е най-засищащият макронутриент. Яйцата имат висок индекс на засищане, който измерва способността на храната да ви накара да се почувствате сити и да намали последващия прием на калории. Поради тази причина консумацията им се препоръчва по време на режими за отслабване.

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес