Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите симптоми при възпаление на бъбреците?

20 август 2024, 17:22 часа

Бъбреците са два органа с форма на боб, които играят решаваща роля за поддържането на добро здраве. Основната им функция е да филтрират излишните течности, отпадъци и токсини от кръвта ни.

Бъбречното заболяване възниква, когато бъбреците са увредени и не могат правилно да филтрират отпадъците. Това постепенно причинява натрупване на течности и токсични отпадъци в тялото, което може да доведе до здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт. В ранните си стадии бъбречното заболяване обикновено не причинява никакви симптоми. Без ранна диагностика или лечение, бъбречното заболяване може да се влоши, което води до симптоми като пенеста урина, подуване и умора.

Хората с ранен стадий на бъбречно заболяване обикновено нямат симптоми. Девет от десет възрастни в САЩ с хронично бъбречно заболяване не знаят, че имат това състояние. По време на ранните стадии на възпалението, бъбреците все още могат да функционират достатъчно, за да се чувствате здрави.

При болни бъбреци - ето първите симптоми!

Първи симптоми на бъбречно заболяване

1. Пенеста урина
Един от най-ранните симптоми на бъбречно възпаление е протеин, който изтича в урината. Това състояние се нарича протеинурия.

Признаците на протеинурия включват постоянна пяна или мехурчета в урината. Разпенената урина може да има няколко слоя малки до средни мехурчета, които се “разпенват” в тоалетната чиния.  Това е различно от нормалната урина, която може да има един слой големи мехурчета, които бързо се разтварят.

2. Често уриниране през нощта
Излишното натрупване на течности може да причини обилно уриниране през нощта. Това състояние се нарича никтурия. Честото събуждане през нощта може също да наруши съня ви, което води до безсъние и умора.

3. Подуване
Когато бъбреците не са в състояние да изчистят излишната течност и отпадъци от тялото, може да забележите подуване или оток. Подуването може да се появи в краката, стъпалата или глезените и по-рядко в ръцете или лицето. Заедно с подуване, някои хора имат мускулни крампи.

4. Силна умора
Бъбречното възпаление може да ви накара да се чувствате уморени и отпаднали. Може също да имате затруднения с концентрацията. Свързано усложнение с бъбречното заболяване е анемията, която също може да причини слабост и умора.

5. Сърбяща кожа
Освен филтрирането на кръвта ви, бъбреците поддържат здравето на костите и нормалните нива на минерали в кръвта ви. Сърбежът по кожата може да е признак на минерално и костно заболяване, свързано с напреднало бъбречно възпаление.

6. Болка в костите или ставите
Хората с бъбречно заболяване може да изпитат болка в костите или ставите. Бъбреците са отговорни за филтрирането и поддържането на определени минерали и хормони, важни за здравето на костите.

7. Недостиг на въздух
Някои хора с по-тежки симптоми на бъбречно заболяване изпитват задух, наричан още диспнея. Това може да се случи по време на физическа активност и да попречи на ежедневните дейности.

12 симптома, които издават болни бъбреци

Какво причинява бъбречно заболяване?
Най-често бъбречното заболяване се развива от състояния, които натоварват бъбреците. Може да възникне и от комбинация от различни здравословни проблеми. Честите причини за бъбречно заболяване включват:

* високо кръвно налягане
* диабет
* висок холестерол
* бъбречна инфекция
* възпаление на бъбреците, известно като гломерулонефрит
* наследствено заболяване, наречено поликистоза на бъбреците
* блокиране на потока на урината, като например от камъни в бъбреците

Други причини за увреждане на бъбреците:
* тютюнопушене
* дългосрочна употреба на определени лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
* диета с високо съдържание на сол
* консумация на големи количества безалкохолни напитки
* генетична предразположеност
* инфекции
* автоимунни състояния.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес