Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са първите признаци на висок калий, които много хора пропускат

04 октомври 2024, 18:50 часа

Калият е ключов минерал, който играе важна роля в поддържането на електролитния баланс, както и в нормалното функциониране на сърцето и мускулите. Но когато нивото на калий в кръвта се повиши над нормалното, това състояние, известно като хиперкалиемия, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Трудността при разпознаването на хиперкалиемията се крие в това, че симптомите често са неспецифични и могат лесно да бъдат пренебрегнати. Ето кои са първите признаци на висок калий, които много хора пропускат.

Слабост и умора

Един от най-ранните и често пропускани симптоми на висок калий е усещането за необяснима мускулна слабост и умора. В началото тези симптоми могат да са леки, но с времето да се засилят до степен, в която ежедневните дейности стават затруднени. Тази слабост се дължи на влиянието на високия калий върху мускулната функция и може да бъде първият индикатор за електролитен дисбаланс в организма.

Неравномерен сърдечен ритъм (аритмии)

Калият играе важна роля в електрическата дейност на сърцето, така че повишените му нива могат да доведат до аритмии. Много хора усещат сърцебиене или "прескачане" на сърцето, но тези признаци често се пренебрегват. В по-тежки случаи хиперкалиемията може да причини сърдечна блокада, което прави навременната диагноза изключително важна.

Какви са рисковете от недостиг и излишък на калий?

Изтръпване и изгаряне в крайниците

Друг симптом, който много хора пропускат, е усещането за изтръпване или изгаряне, особено в ръцете и краката. Това се дължи на нарушената чувствителност на нервите, предизвикана от високите нива на калий. Усещането може да бъде подобно на мравучкане или лека болка, която се разпространява в крайниците.

Проблеми с дишането

При по-тежки случаи на хиперкалиемия, дори мускулите, отговорни за дишането, могат да бъдат засегнати. Това може да доведе до затруднено дишане и усещане за недостиг на въздух. Ако този симптом се прояви, е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ.

Гадене и повръщане

Високите нива на калий могат да засегнат и храносмилателната система. Много хора, страдащи от хиперкалиемия, съобщават за усещане за гадене и повръщане, което често е придружено от стомашен дискомфорт.

болка в гърдите

Болки в гърдите

При много високи нива на калий могат да се появят болки в гърдите, които да сигнализират за сериозни сърдечни проблеми, като например инфаркт. Тези болки не бива да се пренебрегват, тъй като могат да бъдат животозастрашаващи.

Причини за висок калий

1. Нарушена бъбречна функция

Една от основните причини за повишени нива на калий е нарушената функция на бъбреците. Бъбреците са отговорни за изхвърлянето на излишния калий от организма, така че всяко тяхно увреждане може да доведе до натрупване на този минерал в кръвта.

2. Прием на определени лекарства

Някои лекарства, като ACE инхибитори, нестероидни противовъзпалителни средства и калий-съхраняващи диуретици, могат да повишат нивата на калий в организма. Ако приемате такива медикаменти, е важно редовно да следите нивата на калий в кръвта.

Каква диета се препоръчва при висок калций?

3. Прекомерна консумация на калий

Храните, богати на калий, като банани, авокадо и спанак, могат да повишат нивата на калий, особено ако се консумират в големи количества. В комбинация с хранителни добавки или при бъбречни проблеми, прекомерната консумация на тези храни може да представлява риск.

4. Диагностика и лечение

Диагностицирането на хиперкалиемия се извършва чрез кръвен тест, който измерва концентрацията на калий в кръвта. Ако нивата са над нормата, лекарят може да назначи допълнителни тестове за определяне на причината. Лечението на хиперкалиемия варира в зависимост от тежестта на състоянието. В по-леките случаи може да бъде достатъчно да се ограничи приемът на храни, богати на калий. В по-сериозни случаи е необходимо по-агресивно лечение, включително медикаменти за контрол на нивата на калий или дори хемодиализа.

Високите нива на калий в кръвта могат да имат сериозни последствия за здравето, ако не се диагностицират и лекуват навреме. Ако забележите някой от тези симптоми, е важно да се консултирате с лекар и да предприемете необходимите мерки за регулиране на нивата на калий в организма.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес