Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога, с какво и по колко чесън може да ядете на ден - отговор от лекар

14 октомври 2024, 13:21 часа

В диетологията чесънът се счита за истинска „витаминна бомба“. Определено трябва да бъде включено в диетата на любителите на здравословното хранене. И въпреки че не всички хора обичат чесъна, ползите от този зеленчук са неоспорими и добре проучени, според руския лекар д-р Елена Егорова.

Какви са ползите от чесъна?

Лекарят споделя, че чесънът има пряко въздействие върху имунната система. След консумацията му се активират специални клетки на нашата имунна система – фагоцити и макрофаги. Те са тези, които стоят на първата защитна линия на човешкото тяло и първи се „срещат“ с враждебните микроорганизми. 

Чесънът е известен и с богатството си на хранителни вещества. Зеленчукът съдържа летливи вещества фитонциди, антиоксиданта алицин, витамини от група В, както и витамини С, К и минерали. Такъв разнообразен състав определя антивирусни, бактерицидни и противогъбични свойства. Също така, благодарение на някои компоненти в чесъна, той има противоглистно действие.

Никога НЕ купувайте този чесън, опасен е за здравето

Тинктурите от чесън могат да се използват за лечение на някои кожни заболявания. Зеленчукът има и холеретичен ефект и предотвратява образуването на камъни в жлъчката.

Д-р Елена Егорова подчертава ползите от чесъна за сърдечно-съдовата система. Холинът в зеленчука намалява пропускливостта на кръвоносните съдове и подобрява тяхната цялост, като по този начин жизненоважни органи (сърце, мозък) са по-добре наситени с кръв. Доброто кръвоснабдяване на мозъка е ключът към предотвратяването на дегенеративни заболявания (деменция, Алцхаймер).

Защо е вреден чесънът и кой не трябва да го яде?

Не можете да ядете чесън на празен стомах. Трябва да се консумира заедно с някои ястия. Стимулира секрецията на стомашен сок и това дори е добре за намаляване на стомашната секреторна активност при някои хора.

Препоръчително е да избягвате зеленчука при хора с обостряне на хроничен гастрит, остър хроничен панкреатит или язвена болест.

Диетологът също така предупреждава, че чесънът може да навреди на човек, който наскоро е претърпял операция. Не е препоръчително здравите хора да го ядат 10 дни преди операцията, тъй като може да повлияе на съсирването на кръвта и да я разреди. Консумацията на чесън може да причини усложнения по време на операция - кървене. Освен това следоперативното възстановяване може да бъде сложно. А за хората, които имат проблеми със съсирването на кръвта, чесънът е противопоказен.

Този зеленчук трябва да се консумира с повишено внимание от тези, които имат бронхиална астма, тъй като компонентите на чесъна могат да допринесат за образуването на голямо количество храчки. Друга категория от тези, които не трябва да ядат чесън, са децата под 2 години.

Кой може да яде чесън?

Чесънът в разумни дози няма да навреди на здрави хора. Но това е особено полезно за тези, които имат гъста кръв и са склонни към образуване на кръвни съсиреци.

Д-р Елена Егорова също съветва добавянето на чесън към диетата на възрастните хора. Холинът в състава му подобрява паметта и вниманието, предотвратява появата на деменция и дори развитието на болестта на Алцхаймер.

Колко чесън можете да ядете на ден?

За да се предотвратят заболявания, диетологът съветва да ядете 1-4 скилидки на ден. 4 скилидки е препоръчителната доза за хипертоници и хора с гъста кръв.

С какво можете да ядете чесън?

За максимални ползи чесънът трябва да се комбинира с подправки, билки и масла. Можете да правите сосове на базата на чесън - те могат да включват зехтин, подправки, лимонов сок и малко ябълков оцет. Можете също така да правите сосове с чесън на базата на кефир и кисело мляко, които могат да се добавят към салати и зърнени храни.

Ако чесънът се използва в комбинация с ферментирали млечни продукти, той не е толкова агресивен към стомаха и миризмата му няма да се усеща толкова силно.Ако суровият чесън се понася лошо, можете да го консумирате термично обработен в готови ястия. След топлинна обработка чесънът също не е толкова агресивен към стомаха.

С какво не трябва да ядете чесън?

Д-р Елена Егорова предупреждава, че не трябва да ядете чесън преди или след плодове, за да избегнете образуването на газове в стомаха. Също така не е препоръчително да консумирате чесън с мляко - това се отнася най-вече за възрастни, които не усвояват добре лактозата.

Кога е най-добре да засадите зимен чесън?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес