Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кето диета - лекари разкриха неочакван страничен ефект от нея

27 декември 2023, 17:12 часа

Кето диетата има огромна армия от фенове и продължава да набира популярност. Но се оказва, че ако стриктно се придържате към тази хранителна система, може да срещнете неочакван страничен ефект - обрив по кожата.

Какво представлява кето диетата?

По време на кето диетата вие ограничавате приема на въглехидрати до такава степен, че предизвиквате кетоза, състояние, при което тялото ви изгаря мазнини вместо захар за гориво, отбелязва кардиологът Брет Шер.

Лекарят-остеопат Aнна Кабека препоръчва да се ядат много здравословни мазнини, като зехтин, кокосово масло, авокадо и ядки. Според кето диетата 70% от дневните ви калории трябва да идват от мазнини. Освен това трябва да получавате 25% от дневните си калории от протеини и тази цел лесно се постига чрез включване на около 120 грама говеждо, пилешко или пуешко месо, яйца или риба във всяко хранене. И само 5% от дневните ви калории трябва да идват от въглехидрати.

Кето диета: как да хапвате мазни храни и да отслабвате

Какво причинява кето обрива?

Въпреки че все още не са определени точните причини за него, д-р Копелман открива, че има силна връзка между обрива и кетозата, състояние, при което тялото ви получава енергията си от мазнини, а не от въглехидрати. Тя вярва, че това е възпалителен отговор на кетони, химикали, които тялото произвежда, когато метаболизира мазнините. Добрата новина е, че кето обривът е сравнително рядък.

Ако наскоро сте развили дразнещи мистериозни петна по горната част на тялото, най-добре е да посетите дерматолог , тъй като обривът може да бъде причинен от всичко - от алергени от околната среда до перилен препарат, отбелязва д-р Копелман. Въпреки това тя назовава няколко издайнически признака на кето обрив:

  • Папули или везикули (надигнати или неравни петна)
  • Люспеста кожа
  • Силен сърбеж
  • Хиперпигментирани червени или кафяви петна.

Какво да правим при кето обрив?

Кето обривът има тенденция да изчезва спонтанно само след няколко седмици, казва д-р Копълман, но има прости стратегии, които можете да използвате, за да успокоите кожата си и да ускорите възстановяването:

Д-р Копелман казва, че лекарите са склонни да бъркат кето обрив с екзема или контактен дерматит, който се причинява от кожни дразнители.

Ако сте били диагностицирани с кето обрив, Вашият лекар може да Ви предпише перорален антибиотик, казва дерматологът и имунолог Делфин Дж. Лий , доктор по медицина, директор на програмата по дерматология и пребиваване в Медицински център Харбър-UCLA.

“Въведете обратно „добрите“ въглехидрати в диетата си. Постепенното повторно въвеждане на умерени количества въглехидрати във вашата диета помага на кетоните, които причиняват възпаление, да напуснат кръвния поток”, казва д-р Копелман.

Изборът на правилните въглехидрати означава, че няма да отмените всички ползи, които сте постигнали с кето диетата, добавя гастроентерологът Уилям Булсевич. Той вярва, че има редица храни, които можете да ядете и въпреки това да следвате кето диетата. Например зелените и кръстоцветните зеленчуци като броколи и карфиол са с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на захар и добър източник на здравословни въглехидрати.

Но във всеки случай, преди да използвате някоя от тези стратегии, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Зеленчуците, които НЕ трябва да присъстват в кето диетата ви!

Важно: Това съдържание не е заместител на професионален медицински съвет или диагноза. Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да опитате какъвто и да е план за лечение.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес