Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Кисело зеле - вдига или сваля холестерола

27 октомври 2024, 20:00 часа

Киселото зеле е богат източник на пробиотици и витамини. Може да подпомогне храносмилането, да засили имунитета и да осигури други ползи за здравето. Също така е лесно да се направи.

Киселото зеле е вид ферментирало зеле с големи ползи за здравето.

Тo произхожда от Китай преди повече от 2000 години. Тогава ферментацията била един от методите, използвани за предпазване на храните от бързо разваляне.

Вижте още: Лекар: Люти чушки - как влияят на кръвната захар и холестерола

Киселото зеле оцеля във времето, за да се превърне в популярна гарнитура и основна храна в много култури. Особено ценено е в България, където е задължително присъства на трапезата през зимните месеци.

Благодарение на ферментацията, на която е подложено, киселото зеле предлага хранителни и здравословни ползи, далеч надхвърлящи тези на прясното.

Тази статия очертава осем ползи за здравето от киселото зеле и дава отговор на най-важния въпрос - как влияе на холестерола.

1. Киселото зеле е много питателно

Киселото зеле съдържа много хранителни вещества, важни за оптималното здраве. Една чаша (142 грама) осигурява:

Калории: 27

Мазнини: 0,2 грама

Въглехидрати: 6,1 грама

Фибри: 4,1 грама

Протеин: 1,3 грама

Киселото зеле също осигурява значителна част от препоръчителната дневна стойност на:

натрий

витамин С

витамин К1

желязо

манган

витамин B6

фолат

мед

калий

Киселото зеле е особено питателно, защото претърпява ферментация, процес, по време на който микроорганизмите в зелето усвояват естествените захари и ги превръщат във въглероден диоксид и органични киселини.

Ферментацията започва, когато естествено присъстващите дрожди и бактерии влязат в контакт със захарите в зелето.

Ферментацията на киселото зеле създава условия, които насърчават растежа на полезни пробиотици, бактерии, които осигуряват мощни ползи за здравето. Пробиотиците също така помагат на храните да станат по-смилаеми, което увеличава способността на червата ви да абсорбират съдържащите се в тях витамини и минерали.

Въпреки това, за разлика от зелето, киселото зеле може да бъде с високо съдържание на натрий. Имайте това предвид, ако наблюдавате приема на сол.

2. Подобрява храносмилането

Експертите изчисляват, че червата ви съдържат над 38 трилиона микроорганизми или „чревна флора“, което е повече от общия брой човешки клетки в тялото ви. Тези бактерии играят ключова роля в храносмилането.

Подобно на някои други ферментирали храни, киселото зеле насърчава здравословната чревна флора. Пробиотичните бактерии в непастьоризираното кисело зеле могат да действат като първа линия на защита срещу токсини и вредни бактерии.

Пробиотиците като тези в киселото зеле също могат да намалят или предотвратят диария от употреба на антибиотици и да намалят храносмилателните симптоми, свързани с възпалително заболяване на червата, въпреки че изследванията са ограничени.

Различните пробиотични щамове могат да предоставят различни предимства. По-стари изследвания установиха, че една порция кисело зеле може да съдържа до 28 различни бактериални щама. Консумирането на това голямо разнообразие от щамове може да ви даде по-широк набор от ползи за здравето.

Подобно на повечето други ферментирали храни, киселото зеле също съдържа различни ензими, които помагат за разграждането на хранителните вещества до по-малки, по-лесно смилаеми молекули.

Киселото зеле е източник на пробиотици, които насърчават здрави чревни бактерии и подпомагат храносмилането. Освен това съдържа ензими, които помагат на тялото ви да абсорбира хранителните вещества по-лесно.

3. Укрепва имунната ви система

Киселото зеле е източник на пробиотици и хранителни вещества, които поддържат имунната ви система.

Като за начало, бактериите, които населяват червата ви, могат да окажат силно влияние върху имунната ви система. Пробиотиците, открити в киселото зеле, могат да помогнат за подобряване на баланса на бактериите в червата ви, което помага да поддържате чревната лигавица здрава.

По-здрава чревна обвивка помага да се предотврати „изтичането“ на нежелани вещества в тялото ви и предизвикването на имунен отговор.

Поддържането на здрава чревна флора също помага за предотвратяване на растежа на вредни бактерии и дори може да засили производството на естествени антитела.

Редовната консумация на пробиотични храни като кисело зеле може да намали риска от развитие на инфекции като обикновена настинка и инфекции на пикочните пътища. Може също така да ви помогне да се възстановите по-бързо.

Киселото зеле също е богато на витамин С и желязо, като и двете допринасят за здрава имунна система.

4. Може да ви помогне да отслабнете

Редовната консумация на кисело зеле може да ви помогне да отслабнете. Това отчасти се дължи на факта, че киселото зеле, както повечето зеленчуци, е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри.

Диетите с високо съдържание на фибри ви държат сити за по-дълго време, което може да ви помогне да намалите естествено дневния си прием на калории.

Съдържанието на пробиотици в киселото зеле също може да допринесе за изглаждане на талията.

Точните причини все още не са напълно разбрани, но учени вярват, че някои пробиотици може да имат способността да намалят количеството мазнини, които тялото ви абсорбира от вашата диета.

5. Помага за намаляване на стреса и поддържа здравето на мозъка

Здравословната чревна флора също може да подобри настроението и мозъчната функция. Това се дължи на тясна връзка между червата и мозъка. Чревните бактерии може да са в състояние да изпращат съобщения до мозъка ви, влияейки върху начина, по който функционира и възприема света.

Ферментирали, пробиотични храни като кисело зеле допринасят за създаването на здравословна чревна флора, което изследване показва, че може да помогне за намаляване на стреса и поддържане на здравето на мозъка. Различни проучвания показват, че пробиотиците могат да подобрят:

- настроението

- паметта 

- симптоми на тревожност, депресия, аутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство

По-стари изследвания на Trusted Source предполагат, че ферментирали храни като кисело зеле могат да подобрят настроението, като увеличат усвояването на червата ви от минерали, регулиращи настроението, включително магнезий и цинк.

6. Може да намали риска от някои видове рак

Зелето, основната съставка в киселото зеле, съдържа антиоксиданти и други полезни растителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак.

Процесът на ферментация на зеле може също така да създаде определени растителни съединения, които потискат растежа на предраковите клетки.

Например, скорошно в Съединените щати установи, че консумацията на повече зеле и кисело зеле значително намалява риска от рак на гърдата.

Полезните съединения в зелето могат също да предпазват от:

- рак на дебелото черво

- рак на черния дроб

- рак на панкреаса Доверен източник

- рак на простатата

- стомашно-чревни ракови заболявания 

Въпреки това, броят на проучванията е ограничен и не всички проучвания показват същите резултати. Следователно са необходими повече, преди да могат да се направят сериозни заключения.

7. Може да насърчи здравето на сърцето

Киселото зеле може да допринесе за по-здраво сърце.

Това е така, защото съдържа добро количество фибри и пробиотици, и двете от които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола.

Пробиотиците като тези в киселото зеле също могат да помогнат леко за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония.

Освен това киселото зеле е един от редките растителни източници на менахинон, по-известен като витамин К2.

Експерти вярват, че витамин К2 може да намали риска от сърдечни заболявания, като предотвратява натрупването на калциеви отлагания в артериите ви.

Вижте още: Лекар: Кафе - как влияе на пикочната киселина

8. Допринася за по-здрави кости

Витамин К2 в киселото зеле също играе важна роля за здравето на костите.

По-конкретно, витамин K2 активира протеини, които се свързват с калция, основният минерал, намиращ се в костите.

Експертите смятат, че това допринася за по-здрави и здрави кости. Всъщност няколко проучвания показват, че витамин К2 може да е от полза за здравето на костите.

Не е ясно обаче дали витамин К2 в киселото зеле е достатъчен, за да осигури значителна полза. Необходими са повече изследвания.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес