Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камъни в жлъчката - какви са симптомите

05 февруари 2024, 19:33 часа

Жлъчнокаменната болест (холелитиаза), известна още като камъни в жлъчката, е заболяване, характеризиращо се с образуване на конкременти (камъни) в жлъчния мехур или жлъчните пътища.

Обособяват се три вида жлъчни камъни: холестеролни, билирубинови (пигментни) и смесени. Първият вид камъни е най-често срещан (до 80%), това са жълто-зелени камъни, състоящи се от холестерол. Билирубиновите камъни са тъмни на цвят и се образуват поради излишния билирубин в жлъчката. Съответно смесените камъни се състоят от отлагания на холестерол, билирубин и калциеви соли, съобщава здравният портал The Health Site.

Симптоми на жлъчни камъни

Самите жлъчни камъни не причиняват никакви симптоми. Често човек може да научи за наличието им само в случаите, когато се подложи на диагностичен тест или операция по друга причина. Ярко изразени и изключително неприятни симптоми се появяват при възникване на усложнения: възпаление на жлъчния мехур (холецистит) поради запушване на кистозния канал и нарушаване на оттока на жлъчката, възпаление на жлъчните пътища (холангит) поради проникване на инфекция в тях, запушване на жлъчните пътища с камъни и последващо остро възпаление на панкреаса (панкреатит).

Гастроентеролог: Това е най-добрата закуска за жлъчката

Пациентът може да почувства внезапни спазми и засилващи се пристъпи на болка (жлъчна колика) в дясната горна част на корема, болка в центъра на корема, в гърба между лопатките и в дясното рамо. Жлъчните колики се появяват най-често след обилно хранене, вечер и през нощта. Други симптоми включват треска, гадене и повръщане, жълтеница и глинести изпражнения.

Повишен риск от камъни в жлъчката има:

  • при жени (основни фактори: приемане на лекарства за хормонозаместителна терапия или противозачатъчни хапчета, съдържащи естроген; бременност - през този период нивото на хормона се повишава);
  • при възрастни хора;
  • при хора с фамилна анамнеза за холелитиаза;
  • при хора със следните заболявания: чернодробна цироза, хемолитична анемия (например сърповидно-клетъчна анемия), болест на Crohn, метаболитен синдром, захарен диабет;
  • при деца, които са родени преждевременно, претърпели хирургично лечение на заболявания или наранявания на органи и коремни стени, претърпели гръбначно увреждане, имат анамнеза за кистозна фиброза, всяка форма на хемолитична анемия или фамилна анамнеза за холелитиаза; 
  • при деца с отслабена имунна система или на парентерално хранене;
  • при хора с високи нива на триглицериди, ниски нива на HDL;
  • при затлъстяване, липса на физическа активност;
  • при бърза загуба на тегло поради нискокалорична диета или бариатрична хирургия;
  • при лоша диета (консумация на мазни храни, рафинирани въглехидрати, нисък прием на фибри).

Причини

Oбразуването на камъни се дължи на нарушение на метаболизма на холестерола и билирубина, както и на прекомерното им съдържание в жлъчката. Този „излишък“ се осигурява от черния дроб, който произвежда твърде много холестерол (при затлъстяване, лоша диета) или билирубин (при цироза на черния дроб, инфекция на жлъчните пътища, хемолитична анемия). Други причини включват: запушване на изтичането на жлъчката от жлъчния мехур поради уголемяване на съседни органи, злокачествени тумори; функционални нарушения на жлъчната система (жлъчна дискинезия).

Лекар: Тези симптоми издават проблеми с жлъчката

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултацията със специалист, както и не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави диагноза и да назначи лечение!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес