Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото в жегата?

23 юни 2024, 15:40 часа
Реклама

Изменението на климата доведе до по-чести и интензивни горещи вълни по света. Изследователи на влиянието на глобалното затопляне върху времето споделят, че всяка гореща вълна днес носи отпечатъци от климатичната криза, пише CNN. Учените отбелязват, че например в Съединените щати жегата убива повече хора от всяко друго природно бедствие и ситуацията само ще се влошава.

Ето какво се случва с тялото ви при екстремни горещини, за какво да внимавате и как да сте в безопасност.

Как жегата влияе на тялото?

Тялото ни е свикнало с определен температурен диапазон, обикновено 36,11°C. Според д-р Джудит Линден, изпълнителен ръководител на спешната медицина в Бостънския медицински център, когато мозъкът усети промяна - температура под или над нея - той се опитва да помогне на тялото да регулира телесната си температура.

10 храни, които трябва да ядете в жегата

„Има много различни начини, по които (мозъкът) се опитва да охлади тялото. Един от начините, най-разпространеният, за който знаем, е чрез изпотяване. Порите се отварят, тялото се изпотява, потта се изпарява, което охлажда тяло", казва д-р Линден.

Вторият начин за охлаждане на тялото е чрез разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на сърдечната честота, което помага за извеждането на топлина и кръв към повърхността на тялото и освобождаването на излишната топлина.

Когато сте изложени на високи температури, за тялото ви става по-трудно да се справи с охлаждането. И ако вашата среда е гореща и влажна, потта не се изпарява толкова лесно, което повишава телесната ви температура още повече, според Mayo Clinic.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) високата телесна температура може да увреди мозъка и други жизненоважни органи. Те също могат да доведат до няколко заболявания, свързани с топлината. Топлинни крампи, са най-често срещаните, каза Линден. Те могат да се развият при хора, които се потят много, включително по време на тренировка. Според CDC прекомерното изпотяване изразходва цялата сол и влага в тялото и може да доведе до мускулни болки или спазми, обикновено в корема, ръцете или краката.

Може също да се развие топлинен обрив. Това кожно раздразнение, причинено от прекомерно изпотяване при горещо и влажно време, се среща най-често при деца. Обикновено това е група от червени подутини или мехури, разположени в области като врата, горната част на гърдите или гънките на лактите.

Когато тялото започне да превишава охлаждащия си капацитет, може да настъпи това, което се нарича топлинно изтощение. „В този случай ще видите прекомерно изпотяване, докато тялото се опитва да се справи с тази допълнителна топлина. Може да изпитате замаяност, гадене, главоболие, кожата често изглежда бледа и лепкава, а сърдечният ви ритъм е ускорен“, казва д-р Линден. „Това е последният опит на тялото да се охлади, преди наистина да достигне точката, от която няма връщане“, отбеляза специалистът.

Топлинният удар е най-сериозното заболяване, свързано с топлината, и може да доведе до смърт, ако не се лекува. Объркването и възбудата също са отличителни белези на топлинен удар, каза Линден. В този случай трябва незабавно да се обадите на линейка. 

По-възрастните хора, хората с хронични заболявания и децата са изложени на по-висок риск от тежки заболявания, свързани с жегата.

Факт е, че по-възрастните хора и хората с хронични заболявания може да не усещат или да реагират на температурните промени и може да приемат лекарства, които влошават топлинните ефекти.

9 лайфхака за спасяване на вашите домашни любимци от прегряване
Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес