Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с кръвното, когато спрете да ядете яйца

12 юли 2024, 10:24 часа

Високото кръвно налягане е водещата причина за сърдечни заболявания. Въпреки това, много хора дори не подозират, че имат високо кръвно налягане, тъй като то не е придружено от симптоми.

Един от начините за регулиране на кръвното налягане е чрез диета. Тя набляга на храни, богати на калий, калций, магнезий, фибри и протеини, но ограничава храните с високо съдържание на захар, натрий и наситени мазнини, пише изданието Healthdigest.

Яйцата и влиянието им върху кръвното 

В това отношение има доказателства, че яденето на твърде много яйца може да повиши кръвното налягане с течение на времето.

Кардиолог: Това са най-лесните начини за сваляне на кръвното

Преди няколко години учени установиха, че яденето на яйца може да повиши нивата на холестерола, което може да увеличи риска от развитие на хипертония с 22%. Тези, които ядат до седем яйца на седмица, са с 14% по-склонни да развият високо кръвно налягане.

Според проучване от 2021 г. яйцата не са напълно здравословен продукт. Яденето на повече от четири яйца на седмица се свързва с 50% повишен риск от обща смъртност, 75% повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания и 52% повишен риск от смърт от рак в сравнение с яденето на по-малко от едно яйце на седмица. Дори яденето на две до четири яйца на седмица увеличава риска от смъртност поради всякаква причина с 22% и смърт поради сърдечно-съдови заболявания с 43%. Холестеролът от яйцата обяснява тяснта връзка със смъртността, свързана с консумацията на този продукт, споделят изследователите, цитирани от изданието.

Диетолозите отбелязват, че може би е по-добре да се ограничите до едно яйце или яйчен белтък на ден, за да избегнете  негативни последици.

Според резултатите от друго проучване на американски учени, публикувано в медицинското списание JAMA, две до три яйца на седмица са оптималният вариант за здраве. По-честата консумация на яйца може да доведе до повишени нива на холестерол в кръвта, което може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система, твърдят учени.

Проучването на американски учени включва 30 хиляди души, наблюдавани в продължение на 17 години. Рисковете за здравето от прекомерната консумация на яйца се дължат на високото съдържание на холестерол в яйчните жълтъци. Средният жълтък на голямо яйце съдържа приблизително 185 милиграма холестерол.

Американските учени, провели изследването, стигат до извода, че консумацията на 300 милиграма холестерол на ден увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания със 17% и преждевременна смърт с 18%.

Чай от липов цвят - как влияе на кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес