Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с кръвното и холестерола ви, когато ядете тиква

25 октомври 2023, 15:36 часа

„Лошият“ холестерол се поддава на действието на фитостеролите, съдържащи се в тиквата. Елиминирането му влияе върху намаляването на риска от атеросклероза, тромбоза, инфаркт и инсулт. Калцият и магнезият в този зеленчук укрепват сърдечния мускул и намаляват кръвното налягане. Тиквените семена предотвратяват коронарна болест на сърцето. Витамин К участва в образуването на тромбоцити, влияе върху съсирването на кръвта, намалявайки риска от анемия.

Ползи и вреда от оранжевия зеленчук

В състава му влиза 90% - вода, останалоите 10% - витамини А, С, В, В2, Е, РР, Т, каротин (5 пъти повече, отколкото в морковите), протеини, фибри, минерали, захар.

Тиквата е естествено средство за прочистване на организма, извеждане на течности, подобряване на храносмилането и като диуретик. Използва се в терапевтични диетични програми за подобряване на зрението, метаболизма, хипертония и туберкулоза. Също така е ефективен за предотвратяване на рак, според изданието The Health Site.

Лекар: Тиквата е най-полезна при тези заболявания

Коментираният зеленчук е разрешен за консумация както от деца, така и от възрастни. Трябва да се избягва само при индивидуална непоносимост към него.

Списъкът на тези, които трябва да го ограничат или премахнат от диетата си, включва хора, които имат:

  • тежка форма на захарен диабет – заради своя висок гликемичен индекс, зеленчукът стимулира рязко повишаване на кръвната захар;
  • намалена киселинност на стомашния сок, гастрит (зеленчукът стимулира алкализацията);
  • стомашно-чревни заболявания - поради наличието на салицилова киселина, която е особено изобилна в семената;
  • чревни колики, подуване на корема;

По отношение на ползите си за черния дроб, оранжевият зеленчук:

  • нормализира проходимостта на жлъчните пътища;
  • насърчава регенерацията на клетките;
  • подобрява метаболизма на въглехидратите;

Насърчавайки функцията на черния дроб, той едновременно с това подобрява състоянието на свързаните с него органи: пикочната система и червата.

Коментираният зеленчук е полезен и за мъжете. Съдържа много цинк, който е важен за репродуктивната система, тъй като подобрява сперматогенезата. В древни времена пиенето на тиквен сок, както и консумацията на тиквено семе е смятало за средство за поддържане на тонуса на мъжката сила като цяло.

При цистит и пиелонефрит зелечукът също помага. Използването му по време на менопаузата намалява негативните ефекти от този период. Препоръчва се и за предотвратяване на безплодие. Маслото е полезно при ерозия и възпаление на шийката на матката.

В допълнение, жените могат да включат оранжеивя зеленчук в ежедневната си диета, защото той е от полза за нервната система, облекчава умората, укрепва ноктите и косата и изчиства кожата от акне. Антиоксидантните му свойства насърчават подмладяването. Витамините А и Е предотвратяват появата на първите бръчки, желязото влияе върху тена.

Още: Учени разкриха какво се случва с тялото ви, когато ядете тиква

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес