Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво липсва на тялото, ако имате тъмни кръгове под очите?

18 октомври 2024, 12:34 часа

Тъмните кръгове под очите са не само козметичен проблем, но и сигнал за възможни нарушения в организма, съобщава изданието The Health Site. Този проблем помага да се идентифицират незабавно дефицитите на важни вещества и да се предотврати развитието на сериозни заболявания.

Причини за тъмни кръгове под очите

Те включват:

  • дефицит на желязо
  • дефицит на вит. К
  • недостиг на вит. С
  • дефицит на вит. В12
  • дефицит на вит. Д
  • недостиг на цинк
  • недостиг на магнезий
  • дехидратация
  • нарушение на кръвообращението
  • липса на полиненаситени мастни киселини

Недостигът на желязо е една от най-честите причини за тъмни кръгове. При липса на този минерал кръвообращението се нарушава, кожата става бледа, под очите се появяват кръвоносни съдове, създавайки син ефект. Месните продукти, бобовите растения и елдата помагат за попълване на запасите от желязо.

Полезни съвети: Сложете край на тъмните кръгове под очите 

Витамин К играе важна роля в процеса на съсирване на кръвта. При неговия дефицит малките подкожни съдове стават крехки, което води до образуването на синини под очите. Източници на витамин К включват зелени листни зеленчуци, броколи и карфиол.

Недостиг на витамин С - аскорбиновата киселина укрепва стените на кръвоносните съдове и насърчава производството на колаген. Недостатъчният прием на витамин С води до повишена чупливост на капилярите и появата на тъмни кръгове под очите. Цитрусовите плодове, кивито и чушките се считат за богати източници на витамин С. 

Дефицитът на витамин В12 причинява нарушена хемопоеза и влошаване на микроциркулацията. Тъмните кръгове под очите често са придружени от обща бледност и умора. Витамин B12 се намира главно в продукти от животински произход: месо, риба, млечни продукти. 

Недостигът на витамин D се отразява негативно на състоянието на кожата и кръвоносните съдове. При недостиг на него кожата става тънка и прозрачна, като през нея се виждат кръвоносни съдове. Основният източник на витамин D е слънчевата светлина, а също така се намира в мазната риба и яйчния жълтък. 

Цинкът участва в процесите на регенерация на тъканите и поддържа имунитета. При недостиг на цинк кожата губи еластичност и изтънява, което прави тъмните кръгове по-забележими. Цинкът влиза в тялото с морски дарове, тиквени семки и ядки. 

Магнезият е необходим за нормалното кръвообращение и функционирането на нервната система. Липсата на магнезий се проявява с нарушения на съня, повишена умора и образуване на тъмни кръгове. Бананите, ядките и черният шоколад помагат за запълване на дефицита. 

Недостатъчният прием на течности води до застой на кръвта във вените и появата на тъмни кръгове. Кожата става по-малко еластична, което влошава проблема. Препоръчително е да пиете достатъчно чиста вода през целия ден.

Стагнацията на кръвта във венозната система на лицето често причинява появата на тъмни кръгове. Редовната физическа активност, контрастните душове и масажът на лицето помагат за подобряване на кръвообращението. 

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са от съществено значение за поддържането на здрава кожа и кръвоносни съдове. При техния дефицит кожата става тънка и уязвима. Източници на здравословни мазнини включват риба, ленено масло и орехи.

Как най-лесно да прикрием тъмните кръгове под очите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес