Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между диабет тип 1 и диабет тип 2

27 септември 2024, 06:00 часа

Има разлики в причините, появата на симптомите и лечението на диабет тип 1 и диабет тип 2. Ако имате диабет тип 1 или тип 2, това означава, че има твърде много глюкоза (вид захар) в кръвта ви поради проблем с хормона инсулин. И двете са сериозни състояния, които могат да доведат до опасни здравословни усложнения.

Вижте още: Лекар: Какво се случва с холестерола, когато пиете бира

Когато имате диабет тип 1, тялото ви изобщо не може да произвежда инсулин. Клетките, произвеждащи инсулин, са били атакувани и унищожени от вашата имунна система. Ето защо диабет тип 1 е известен като автоимунно състояние.

Диабет тип 2 не е автоимунно заболяване. Вашето тяло не произвежда достатъчно инсулин или това, което произвежда, не работи правилно. Това може да се дължи на много причини.

Диабет тип 1 засяга 8% от хората, живеещи с диабет, а диабет тип 2 засяга 90% от хората, живеещи с диабет. Има и много други видове диабет.

Какъвто и тип диабет да имате, имате нужда от информация, лечение и подкрепа, които да ви помогнат да го управлявате.

Има ли различни рискови фактори за тип 1 и тип 2?

Все още има много неща, които не знаем за рисковите фактори за диабет тип 1 и тип 2.

Знаем, че семейната история и гените могат да ви изложат на малко по-висок риск от диабет тип 1. Но може да ви изложи на по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

За разлика от диабет тип 1, знаем, че има и други рискови фактори за развитие на диабет тип 2.

Тип 1

Въпреки че често се диагностицира в детска възраст, хората могат да развият диабет тип 1 на всяка възраст. По-вероятно е да бъдете диагностицирани с него, ако сте под 40 години.

Тип 2

За разлика от диабет тип 1, рискът от развитие на диабет тип 2 нараства с възрастта. И за разлика от диабет тип 1, вашата етническа принадлежност може да увеличи риска.

Вие сте изложени на по-голям риск от развитие на диабет тип 2, ако сте бял и над 40 или над 25, ако сте афро-карибски, черен африканец, китаец или южноазиатски.

Също така знаем, че диабет тип 2 не засяга само хора, живеещи със затлъстяване или наднормено тегло. Има фактори, свързани с неравенството, които могат да увеличат риска ви.

За разлика от диабет тип 1, има неща, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на диабет тип 2. Това включва здравословно хранене, активност и поддържане на здравословно тегло.

Вижте още: Могат ли хората с диабет да ядат сладки картофи

Диабет тип 1 и тип 2 имат общи симптоми. Те са:

Тоалетна - често ходене за малко, особено през нощта.

Жажда

Чувство на по-голяма умора от обикновено.

Отслабване 

Генитален сърбеж или млечница

Порязванията и раните заздравяват по-дълго

Замъглено зрение

Повишен глад

Но там, където диабетът тип 1 и тип 2 са различни по симптоми, е как се появяват. Тип 1 често може да се появи бързо и има четири често срещани, които наричаме 4Ts на диабет тип 1. Възрастните с диабет тип 1 може да не разпознаят симптомите на диабет толкова бързо, колкото можем да ги забележим при децата. Важно е да разпознаете признаците и симптомите, тъй като забавянето на диагнозата и лечението може да доведе до диабетна кетоацидоза (DKA).

Но диабет тип 2 може да бъде по-лесно да се пропусне, тъй като симптомите не са толкова очевидни. Това е така, защото се развива по-бавно, особено в ранните етапи. Ето защо е важно да знаете риска от развитие на диабет тип 2. Някои хора имат диабет и не го знаят. Те могат да го имат до 10 години, без да знаят.

Емоционалното въздействие на диабет тип 1 и тип 2

Важно е да разберете, че едно дългосрочно състояние може да има емоционално въздействие. И знаем, че животът с диабет тип 1 или диабет тип 2 понякога може да се почувства непосилно.

И объркването от другите за това какво причинява състоянието и как се грижите за себе си не помага. 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес