Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе бира върху хората с диабет?

23 юни 2024, 19:00 часа

Една чаша бира на ден намалява риска от развитие на диабет, твърдят китайски учени. Повечето учени обаче не са съгласни с тях.

Чаша бира или чаша вино на ден може да предпази от диабет, според изследователи от Югоизточния университет в Китай. Те представиха своите наблюдения на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета.

Учените анализираха 10 проучвания, изследващи връзката между консумацията на алкохол и диабет тип 2. В тях са участвали общо 575 души. Експертите са стигнали до извода, че умерената консумация на алкохол подобрява метаболизма на глюкозата, което намалява нивата на инсулин.

Авторите определят умерената консумация на алкохол като 20 g етанол на ден или по-малко. Това количество се съдържа в половин литър бира, 200 мл вино или 50 мл 40-устойчив алкохол.

Високите нива на глюкоза, причинени от неспособността на тялото да реагира на инсулин, карат панкреаса да произвежда още повече инсулин. В резултат на това нивата на кръвната захар се повишават, теглото се увеличава и инсулиновата резистентност се увеличава, което в крайна сметка води до развитие на диабет.

Освен това консумацията на алкохол е свързана с по-ниски нива на триглицериди, най-често срещаният вид мазнини в храните. Високите нива на триглицериди, които често се срещат при лошо управлявани диабетици, са рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Вредна ли е бирата за сърцето или е просто мит?

В същото време алкохолът не оказва значително влияние върху нивата на глюкозата на гладно и нивата на гликирания хемоглобин.

Нивата на кръвната захар на гладно се използват за тестване за диабет тип 2, като по-високите нива показват, че тялото не използва ефективно инсулина.

Гликираният хемоглобин, HbA1c, е индикатор за нивата на кръвната захар за дълъг период от време (до три месеца).

Нивата на общия холестерол, включително добрия и лошия холестерол, също остават същите. За хората с диабет е важно да поддържат нивата на холестерола балансирани, за да предотвратят усложнения, особено сърдечно-съдови заболявания.

„Резултатите от този мета-анализ показват положителните ефекти на алкохола върху метаболизма на глюкозата и мазнините при хора с диабет тип 2“, казва д-р Юлин Чен, водещ автор на изследването. „Необходими са по-големи проучвания за допълнителна оценка на въздействието на консумацията на алкохол върху нивата на кръвната захар, особено при пациенти с диабет тип 2.“

Не всички изследователи обаче споделят този оптимизъм по отношение на консумацията на алкохол.

„Най-добрите доказателства, публикувани през 2018 г., сочат, че колкото по-ниско е количеството консумиран алкохол, толкова по-малък е рискът от развитие на различни сърдечни заболявания и инсулт. Следователно трябва да консумирате по-малко, а не повече алкохол и това важи и за диабетиците“, казва професор Навид Сатар, специалист по метаболизъм.

Освен това не е ясно дали благоприятните ефекти са причинени от химическия състав на алкохолните напитки или други фактори.

Бирата - вдига ли кръвното или не?

„Това може да се дължи не само на наличието на алкохол, но и на други компоненти на напитките, които участниците в изследването са консумирали. Всяка възможна полза трябва да се претегли спрямо всички рискове за здравето, свързани с консумацията на алкохол, като например повишен риск от рак дори при ниски нива на консумация на алкохол. Трудно е да се направят каквито и да било заключения на този етап“, казва д-р Сейди Бонифас от Института за изследване на алкохола.

„Въпреки че тези резултати предполагат потенциалните ползи от пиенето на алкохол в умерени количества, ние не препоръчваме на хората с диабет тип 2 да смятат тези резултати за причина да започнат да пият, ако не го направят“, казва Дъглас Твенефор, говорител на британската благотворителна организация Diabetes UK.

Експертите също критикуваха методологията на изследването - събирането на данни било доста небрежно и не всички проучвания показват редовността на консумацията на алкохол и дозировката. Освен това те алармираха, че изследването все още не е публикувано никъде.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес