Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и защо стресът "отключа" диабет

27 септември 2024, 15:17 часа

Диабетът и стресът изглежда са свързани по няколко важни начина. А именно, стресът може както да допринесе, така и да бъде следствие от диабета.

Вижте още: Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

Например, човек може да почувства, че нивата му на стрес се повишават, когато трябва да планира хранене и да измерва кръвната си захар, особено в ранните етапи на диагнозата диабет. Въпреки това, стресът може също така да повиши кръвната захар и нивата на гликирания хемоглобин.

Изследванията също така свързват високите нива на стрес през целия живот с повишен риск от развитие на диабет тип 2.

В тази статия обсъждаме как стресът влияе на кръвната захар. Ние също така разглеждаме какво казва изследванията за най-добрите начини, по които хората с диабет могат да намалят стреса.

Как стресът влияе върху диабета и кръвната захар?

Изследователите обсъждат потенциалната връзка между диабета и стреса от 17 век.

По-нови изследвания показват, че хората с депресия и тревожност имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

Обзорна статия от 2010 г. съобщава, че хората, които изпитват депресия, тревожност, стрес или комбинация от тези състояния, са изложени на по-висок риск от развитие на диабет.

Учените установиха, че различни стресови фактори могат да увеличат риска от развитие на диабет, включително:

стресови житейски събития или травматични преживявания

общ емоционален стрес

гняв и враждебност

работен стрес

проблеми със съня

Изследователи от университета в Амстердам в Холандия предложиха възможни обяснения за това как различни видове стрес могат да доведат до диабет. Те включват фактори, свързани с начина на живот, въздействие върху нивата на хормоните и въздействие върху имунната система.

Тези обяснения за това как стресът влияе върху диабета са само теории. Някои изследователи дори са открили противоречиви доказателства, че диабетът и стресът са свързани. Поради тези причини изследователите трябва да продължат да изучават тези две условия, за да определят дали и как са свързани.

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Предоставяме повече подробности за тези три фактора в разделите по-долу:

Стресът влияе върху факторите, свързани с начина на живот

Високите нива на стрес могат да накарат човек да започне да води нездравословен начин на живот. Тези навици в начина на живот могат да увеличат риска от развитие на диабет. Те включват:

хранене с лошо качество

ниски нива на упражнения

пушене

прекомерна консумация на алкохол

Стресът влияе на хормоните

Друго обяснение е, че емоционалният стрес може да повлияе на хормоналните нива на човек, като потенциално наруши работата на инсулина.

Стресът може да активира хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос и симпатиковата нервна система. Това може да причини хормонални промени, като по-високи нива на кортизол и по-ниски нива на полови хормони. Нивата на тези хормони влияят върху нивата на инсулина.

Кортизолът е известен като хормон на стреса. Може също така да стимулира производството на глюкоза в тялото и да повиши кръвната захар на човек.

Хората с абнормни нива на хормоните може да забележат, че съотношението им талия към ханш се увеличава. Увеличеното съотношение на талията към ханша означава, че размерът на талията става по-голям от бедрата. Това е важен рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Стресът влияе на имунната система

Хроничният стрес също може да повлияе на имунната система.

В едно проучване изследователите забелязаха, че определена реакция на имунната система към хроничен стрес е подобна реакция на тази, която участва в развитието на диабет тип 2.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес