Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как динята влияе на кръвното?

02 август 2024, 10:18 часа

В летните горещини охладената сладка диня е идеално средство за разхлаждане.

Диня - как влияе на кръвното

Този вкусен сезонен плод се състои основно от вода и е идеален е за заместване на сладкото, тъй като има само 30 калории на 100 грама, съобщава изданието The Health Site. Освен това е отличен източник на витамини B, C, витамин A, калий и магнезий. Последните две вещества са важни за регулирането на кръвното налягане.

Лекар: Яжте динята така за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 27 юли

Динята съдържа антиоксиданти и активни вещества, които облекчават възпалението в тялото. Освен това е диуретик, стимулира бъбречната функция и увеличава производството на урина, което благоприятства елиминирането на токсините от тялото. Дори семената са полезни, те са богати източници на магнезий, фосфор, калий и други минерали. В азиатската медицина динените семки се използват за прочистване на бъбреците и за други медицински цели.

Динята е богата на ликопен – антиоксидант, който предотвратява заболявания на сърцето и кръвта. Освен това съдържа фибри, които намаляват нивото на лошия холестерол. Диабетиците обаче трябва да внимават, тъй като едно голямо парче от този плод 20 грама захар. При диабет е по-добре да се консумират плодове с по-нисък гликемичен индекс.

Едно от по-малко известните неща е, че динята е добра за либидото, защото съдържа фитохимикала цитрулин, който има свойството да отпуска кръвоносните съдове. В тялото се превръща в аргинин, аминокиселина, полезна за съдовата система, тъй като придава еластичност на стените на артериите.

Други ползи от динята

Фибрите в пулпата подобряват храносмилането, а фолиевата киселина предпаза от проблеми с паметта, подобрява мозъчното кръвообращение и облекчава нервното напрежение. Пулпата на динята съдържа витамини P, PP, C (аскорбинова киселина), B (тиамин, рибофлавин, фолиева киселина), A.

Ползата от динените семки е, че съдържат специално вещество - аргинин, което е полезно за кръвта и регулира кръвното налягане, ниацин - благоприятства нервната система.

Консумацията на диня е от полза при заболявания като подагра, хипертония, артрит, камъни в бъбреците, цистит, нефрит, пиелонефрит. Наличието на витаминен комплекс и железни съединения прави динята отличен помощник в борбата с анемията. Нейната консумация може да повиши хемоглобина, без да натоварва стомашно-чревния тракт. Предимството на динята е, че е алкален продукт и не дразни стените на стомаха и червата. 

Редовната консумация на този плод съдейства за намаляване на лошия холестерол. Той от своя страна разрушава стените на кръвоносните съдове и капилярите, което влияе неблагоприятно на сърцето.

Диня и пъпеш - разрешено ли е да се ядат при диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес