Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем кой витамин ни липсва?

15 август 2024, 18:40 часа

Приемът на витамини – чрез храната, както и с помощта на хранителни добавки и медикаменти, е толкова важен за здравето, колкото и правилното хранене, движението и редовните профилактични прегледи. Дефицитът дори на едни-единствен витамин в тялото води до множество неприятни симптоми и може сериозно да застраши здравето.

Нещо повече – витамините зависят едни от друг и за нормалната абсорбция на даден витамин или минерал обикновено се нуждаем от друг, като например абсорбцията на калция е невъзможна без витамин Д, което прави комплексните формули, предлагани на пазара, толкова търсени. Има ли обаче начин да установим дефицит на даден витамин в тялото си, без да е нужно да се правят изследвания, част от които със съмнителна достоверност? Как да разберем кой витамин ни липсва, без да похарчим стотици и дори хиляди левове в търсене на отговора на въпроса „Как да разберем кой витамин ни липсва“?

Кой витамин ни липсва?

Докато здравословните оплаквания при редица заболявания и при липса на витамини се припокриват, което прави сложно да се разбере дали причината за симптомите са заболяване, или организмът ни страда от дефицит на определен витамин, без да се извършат редица изследвания, кожата, косата и ноктите ни се превръщат в бърз начин да разграничим дефицитите от сериозните заболявания.

Дефицит на витамини - кои симптоми го издават

Косата и кожата са своеобразна карта на липсата на витамини. Така например нелечими неврологични заболявания и елементарната липса на витамин Д се проявяват с едни и същи симптоми, което прави разграничаването им трудно дори от специалист, без да се извършат подробен преглед и изследвания. Косопадът, съчетан с кожни проблеми като акне и псориазис, прави това разграничаване много по-лесно и насочва не само специалистите, но и самите пациенти към търсене на дефицит на витамина.

Добра новина, нали? Вече не е нужно да следите жизнени показатели и симптоми от страна на организма си, за да прецените кой витамин да си закупите или консумацията на кои храни, богати на витамина, да увеличите. Достатъчно е само да погледнете кожата и косата си, за да имате „жокер“ каква би могла да е причината. Ако сме привлекли интереса ви, вижте как да разберем кой витамин ни липсва, заставайки пред огледалото.

-          Липса на витамин В

Ако напоследък се оплаквате от лющещи ъгълчета на устните, екземи, чувствителна кожа, съчетани с проблеми от страна на скалпа, които никога преди не са ви притеснявали като пърхот и бързо омазняване, проверете дали запасите от витамин В в тялото ви не са се изчерпали. Бледата кожа, ако не е по рождение твърде светла като цвят, също сочи дефицит на витамин от група В и говори за възможна анемия. Естествено, че не може да си поставите диагноза само по тези външни признаци, но те ви насочват на какво да обърнете внимание на лекаря, който често не се вглежда в косите ви, както и какво да потърсите като причини за състоянието ви.

-          Дефицит на витамин С

Докато е много трудно да разпознаете дефицита на витамин С по сигналите, които ви дава тялото, огледалото ще ви подшушне тази липса с внезапно задълбочаване на бръчките, които стават много по-видими, тъй като витаминът е отговорен за синтеза на колаген, а без него кожата губи своята еластичност и младостта си. Изсушаването, посърването на кожата, нейното отпускане и загуба на тонус са друго последствие от дефицита на витамин С. Други симптоми от страна на кожата и косата, които буквално крещят, че в тялото липсва витамин С, са сухата, цъфтяща и чупеща се коса, както и появата на кръвоизливи в подкожната повърхност, поради чупливост на капилярите.

Дефицит на магнезий - 6 симптома, които го издават

-          Дефицит на витамини А и Е

Първият е известен като витаминът, отговорен за зрението. Не е нужно обаче да се преглеждате при очен лекар, за да разберете, че тялото ви жадува за него. За дефицит на витамини Е и А, които са антиоксиданти, може да съдите по напуканата и изсъхнала кожа, екземите и появата на старчески петна, въпреки че сте твърде млада за тях, кожни инфекции, акне и стрии, чупещи се нокти и накъсване на косата.

Когато се обръщате към огледалото, за да ви подскаже кой витамин ви липсва, имайте предвид, че е неправилно да разчитате само на него. Възможно е симптомите от страна на кожата, косата и ноктите и проблемите с тях да се дължат на неправилна грижа или вредни навици. Ето защо е редно да обърнете внимание и на всички останали симптоми, както и да се консултирате с лекар. Ако например бледата ви кожа сочи възможна анемия, то ще изпитвате слабост, световъртеж, ще усещате симптомите на ниски нива на желязо, а лекарят ще потвърди това с преглед и изследвания.

За да не допускате дефицит на витамини и да не стигате до търсене на отговор на въпроса как да разберем кой витамин ни липсва, осигурете си разнообразно и богато на витамини меню.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес