Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте тези храни и комарите няма да ви доближат

06 юли 2021, 08:15 часа

Ако комарите ви обичат прекалено много, вероятно не консумирате определени храни.

Това са храните, които ги отблъскват.

Чесън и лук

Чесънът е една от най-ефективните храни, отблъскващи комари. Той съдържа алицин - съединение, което маскира естествената миризма на човешкото тяло. 

Лукът действа на същия принцип. Но в случая е важно тези две храни да се консумират сурови, тъй като ефективността на алицина намалява по време на термичната обработка. Добавете пресен лук към салатите си и чесън ястията си - гарантирано е, че комарите няма да ви доближат.

Ябълков оцет

Оцетната киселина отдавна е известна като добър естествен репелент. Тя променя миризмата на тялото и отблъсква комарите  от него. Използвайте ябълков оцет като съставка в дресингите за салати и го добавете към студените летни супи, които консумирате.

В допълнение, ябълковият оцет е отлично природно средство за облекчаване на зачервяване и сърбеж след ухапване от комари. 

Домати

Тези зеленчуци съдържат витамин В1 или тиамин, който също не е любим на комарите. Консумирайте редовно салата от домати. Не забравяйте да ги добавяте към домашните тестени изделия. Ако консумирате домати с чесън или лук и поръсите салатата с ябълков оцет, защитата ви против комари е гарантирана.

Ако все пак досадните насекоми ви ухапят, разтрийте пресни резенчета домат върху засегнатата област на кожата - доматеният сок ще облекчи сърбежа.

Бобови растения

Най-добрите репеленти сред бобовите растения са бобът и лещата. Подобно на доматите, те съдържат високи дози тиамин, който отблъсква комари.

Чудесен вариант е хумусът, който може да се сервира с пресни зеленчуци и тортили. 

Грейпфрут

Този цитрус отблъсква не само комарите, но и кърлежите, дървениците и въшките. Факт е, че той съдържа високи дози естествен пестицид нооткатон, който тези насекоми не могат да понасят. В допълнение грейпфрутът съдържа витамин С и основни антиоксиданти, важни за здравето.

Люти чушки

Чилито съдържа най-силния алколоид капсаицин, който е дразнител за абсолютно всички живи същества - хора, животни, насекоми. Добавете лютите чушки към салати, сосове, рибни и месни ястия.

Лимонена трева

Лимонена трева е източник на етерично масло цитронела , известно с репелентните си свойства от древни времена. Ето защо това растение често се използва в спрейове против насекоми.

Но дори в естествената си форма лимонената трева отблъсква комарите: докато сте в на разходка в планината, просто откъснете няколко стръка и ги добавете към консумираните безалкохолни напитки. Лимонена трева може да се добавя към супи, къри и тайландски ястия.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес