Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ябълки - кога са вредни и кога трябва да се ядат

09 септември 2024, 22:09 часа

Руският диетолог д-р Жана Тиханичева предупреждава, че яденето на ябълки, въпреки всички предимства, в някои случаи може да има отрицателни последици.

Кога ябълките са вредни и кога е най-добре да се ядат?

Експертът припомня, че ябълковите дървета често се третират с пестициди и в организма могат да попаднат остатъчни количества вредни вещества. Поради тази причина тя препоръчва консумация на органични ябълки, които се предварително се измиват добре и кората им се бели преди консумация.

Най-добрият тор за ябълки през есента е този 

Освен това, поради високите нива на фруктоза, ябълките могат да повишат нивата на кръвната захар, така че хората с предразположеност към метаболитни нарушения, включително диабет, трябва да бъдат внимателни с тях.

Яденето на ябълки също може да причини алергични реакции поради някои протеини, съдържащи се в плодовете. Високото съдържание на фибри също може да доведе до отрицателни ефекти, ако ябълките се консумират в излишък.

Коментирайки колко ябълки можете да ядете на ден, д-р Тиханичева посочва, че това зависи от общото здравословно състояние и индивидуалните характеристики на организма, но средно се препоръчват една или две ябълки на ден. Хората с метаболитни нарушения или диабет трябва да се ограничат до един плод през първата половина на деня. На децата може да се дава по една ябълка на ден, разделена на няколко хранения.

Диетологът също така препоръча да ядете ябълки след закуска или като лека закуска сутрин. Може да се добавят и печени към каша. В допълнение, ябълките могат да се използват в печива, компоти, напитки и десерти.

Най-полезни са прясно набраните плодове поради високата концентрация на хранителни вещества. Но за да разнообразите диетата, те могат да се използват печени, като част от десерти, топли ястия, компоти, конфитюри, ябълков сок и др.

Тези плодове помагат за предотвратяване и борба на редица заболявания. Консумацията на ябълки съдейства за намаляването на нивата на холестерола в кръвта благодарение на разтворимите фибри и антиоксидантите. Ежедневната консумация на ябълки помага за укрепване на сърцето и кръвоносните съдове, а също така помага за намаляване на кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Стомашно-чревното здраве също е свързано с консумацията на фибри. В това отношение ябълките помагат на червата да абсорбират витамини, микро- и макроелементи, както и да функционират нормално, като поддържат естествената микрофлора.

Помагат ли ябълките за отслабване?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес