Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фармацевти: Тези 12 лекарства никога не трябва да се приемат с кафе

30 юли 2024, 18:25 часа

Кафето е ключова част от сутрешната рутина за повечето хора. Въпреки това, приемането на определени лекарства с кафе може да доведе до странични ефекти и сериозни усложнения.

Фармацевти разкриха пред Daily Mail кои лекарства обикновено се приемат и кои могат да взаимодействат с кафето и други кофеинови напитки.

Вижте още: Как морето влияе на нашето здраве? Секретира се хормонът на щастието, сърцето се забавя

Антидепресанти

Антидепресантите идват с дълъг списък от странични ефекти и ако се приемат с кафе, могат да причинят опасно повишаване на кръвното налягане. Това важи особено за по-старите класове антидепресанти, като трициклични антидепресанти и инхибитори на моноаминооксидазата (МАО), които пречат на тялото да метаболизира правилно кофеина.

Не са известни взаимодействия между кофеина и по-новите антидепресанти, като Zoloft, Lexapro и Prozac.

Лекарства против настинки и алергии

Лекарствата за настинка и алергии без рецепта често съдържат стимуланта псевдоефедрин, който свива кръвоносните съдове в носните проходи, за да намали подуването и конгестията.

Псевдоефедринът обаче стимулира клетките в мозъка, които са отговорни за реакцията, която ни държи готови да избягаме, когато сме под заплаха. Пиенето на кафе с такива лекарства може да влоши тези симптоми и да ни направи нервни и тревожни.

Лекарства за диабет

Въпреки че инсулинът не взаимодейства директно с кофеина, не е добре да се пие с кафе. А именно кръвната захар ще се повиши след пиене на кафе, което прави лекарството по-малко ефективно. Пиенето на нещо с кофеин може да повиши нивата на инсулин и кръвна захар, според изследване на Американската диабетна асоциация.

Антибиотици

Антибиотиците могат да инхибират метаболизма на кофеина, което води до повишени нива на кофеин в кръвта. Това важи особено за ципрофлоксацин, който обикновено се предписва при бактериални инфекции, като инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур, инфекциозна диария (диария) и инфекции на синусите. Приемането на това лекарство с кафе може да накара сърцето ви да бие по-бързо и да ви накара да се чувствате нервни.

Лекарства за разреждане на кръвта

Кофеинът може да предотврати разграждането на лекарствата за разреждане на кръвта. Това е особено опасно, тъй като предозирането на лекарството може да доведе до прекомерно кървене, дори от леки наранявания като порязвания с хартия.

Лекарства за кръвно налягане

Бета-блокерите намаляват сърдечната честота, а ако пием кафе или кофеинова напитка, сърдечната честота се ускорява и в крайна сметка се повишава кръвното налягане. Така че кофеинът не взаимодейства директно с лекарството, но потиска неговата ефективност.

Вижте още: Ранобудни или "нощни птици"? Ново изследване разкрива кои хора имат по-добра когнитивна функция

Лекарства за щитовидната жлеза

Проучване от 2020 г. установи, че тялото абсорбира по-малко от лекарството за хипотиреоидизъм, когато се приема с всякакъв вид храна или вода. По-специално, ако пиете лекарството с кофеин, степента на усвояване намалява с до 50 процента.

Лекарства за Алцхаймер

Лекарствата за лечение на симптомите на болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция, наречени инхибитори на холинестеразата, предотвратяват разграждането на ацетилхолина, химикал, който помага при формирането на паметта и мисленето.

Въпреки това, приемането на тези лекарства с кафе затяга кръвно-мозъчната бариера, което прави по-трудно лекарството да достигне до мозъка.

Лекарства за остеопороза

Подобно на лекарствата за щитовидната жлеза, приемането на тези лекарства с кафе може да накара тялото да не ги абсорбира правилно, което ги прави по-малко ефективни.

Лекарства за астма

Смесването на бронходилататори като аминофилин и теофилин с кафе може да влоши страничните ефекти на лекарството, като раздразнителност и безпокойство.

Лекарства за ADHD

Лекарствата за ADHD помагат за регулиране на невротрансмитерите, като допамин и норепинефрин, за подобряване на фокуса, вниманието и контрола на импулсите. Въпреки това, когато се приемат с кафе, лекарствата са по-малко ефективни и могат да доведат до повишена хиперактивност.

Антипсихотици

Антипсихотиците обикновено се предписват при сериозни здравословни състояния, като шизофрения и биполярно разстройство. Те действат чрез регулиране на невротрансмитери като допамин и серотонин за облекчаване на симптоми като халюцинации. Кафето може да намали количеството лекарство, което тялото абсорбира, така че хората с манийни епизоди трябва да избягват напълно горещата напитка.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес