Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо едно яйце дневно намалява риска от инсулт

23 ноември 2023, 08:45 часа
Реклама

Яйцата, които са универсален и хранителен продукт в много диетични режими, отдавна са обект на дебати относно храненето. Скорошни изследвания обаче хвърлиха светлина върху потенциална полза за здравето, свързана с редовната консумация на яйца - намален риск от инсулт. Мнението, че "едно яйце на ден намалява риска от инсулт", привлече вниманието и накара хората да преразгледат възприятията си за консумацията на яйца.

Реклама

Яйцата са източник на хранителни вещества, включително висококачествени протеини, витамини и минерали. Един от ключовите компоненти, които се съдържат в яйцата, е холинът - хранително вещество от съществено значение за здравето на мозъка. Холинът играе ключова роля в синтеза на ацетилхолин - невротрансмитер, важен за паметта и регулирането на настроението. Освен това яйцата са богати на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които допринасят за здравето на очите. Тези хранителни елементи, съчетани с общата хранителна плътност на яйцата, ги правят ценно допълнение към балансираната диета.

Връзката между консумацията на яйца и намаления риск от инсулт е изследвана в няколко проучвания. Едно от проучванията, публикувано в списание Heart, установява, че при хората, които консумират по едно яйце на ден, рискът от развитие на инсулт е по-нисък в сравнение с тези, които не включват яйца в редовната си диета. Изследователите обясняват тази връзка с разнообразния набор от хранителни вещества в яйцата, които допринасят за здравето на сърдечносъдовата система.

Още: По колко яйца трябва да ядете на ден, за да си набавите витамин Д?

Важно е да се отбележи, че връзката между консумацията на яйца и намаляването на риска от инсулт вероятно е многостранна. Яйцата съдържат различни хранителни вещества, които могат да окажат положително въздействие върху сърдечносъдовото здраве, като например омега-3 мастни киселини, които са известни с ролята си за намаляване на възпалението и подобряване на функцията на кръвоносните съдове. Освен това наличието на висококачествени белтъчини в яйцата може да допринесе за засищане и регулиране на теглото - фактори, които могат да повлияят на цялостното сърдечносъдово здраве.

От решаващо значение е обаче да подхождате към тази информация с балансирана перспектива. Въпреки че яйцата могат да предложат потенциални ползи, умереността и цялостният модел на хранене играят важна роля за резултатите от здравословното състояние. Хората трябва да вземат предвид цялостния си хранителен режим, факторите, свързани с начина на живот, и всички съществуващи здравословни състояния, когато включват яйца в ежедневното си хранене.

Идеята, че "едно яйце на ден намалява риска от инсулт", подчертава потенциалните ползи за здравето, свързани с консумацията на яйца. Яйцата са хранителен продукт с висока хранителна стойност, който осигурява редица основни хранителни вещества, а нововъзникващите изследвания показват положителна връзка със сърдечносъдовото здраве. Както при всяка препоръка за хранене, препоръчително е да се консултирате със здравни специалисти, за да съобразите избора на хранителен режим с индивидуалните здравни нужди и съображения.

Още: Париж е напът да се откаже от яйцата от домашни кокошки

Източник: BHF

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес