Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето ги най-характерните симптоми при настъпващ инсулт

05 септември 2023, 09:44 часа

Когато настъпи инсулт, той често се проявява чрез специфичен набор от симптоми, които могат да варират по интензивност и проявление. Незабавното разпознаване на тези признаци е от решаващо значение, тъй като ранната намеса значително подобрява шансовете за минимизиране на уврежданията и постигане на по-добър резултат от възстановяването.

Един от най-характерните симптоми на инсулт е внезапното изтръпване или слабост в лицето, ръката или крака, обикновено от едната страна на тялото. Това може да доведе до забележим спад от едната страна на лицето или до затруднено вдигане на ръката. Друг често срещан признак е внезапната поява на объркване или проблеми с говора. Лицата, претърпели инсулт, могат да имат затруднения с разбирането на речта, с образуването на последователни изречения или с ясното изразяване.

Учени разкриха защо след инсулт НЕ трябва да се пие аспирин

Зрителните смущения също могат да бъдат признак за инсулт. Могат да се появят внезапни проблеми със зрението на едното или на двете очи, като размазано или двойно виждане. Освен това инсултът може да доведе до затруднения с равновесието и координацията. Хората с инсулт могат внезапно да се почувстват нестабилни, замаяни или да имат проблеми с ходенето. Силното главоболие, което настъпва внезапно, често описвано като най-лошото главоболие в живота, също може да сигнализира за инсулт, особено ако е придружено от други симптоми.

Важно е да се отбележи, че не всички инсулти имат едни и същи симптоми и при някои хора те могат да бъдат по-леки или по-нетипични. Това важи особено за исхемичните инсулти, причинени от запушване на кръвоносен съд, и хеморагичните инсулти, причинени от кръвоизлив в мозъка. В такива случаи симптомите могат да включват внезапно, силно главоболие, промени в съзнанието, повръщане и дори припадъци.

Съкращението FAST е ценен инструмент за бързо идентифициране на потенциалните симптоми на инсулта:

Инсулт: Лекар разкри 3 малко познати симптома

Лице: Помолете лицето да се усмихне и проверете дали няма неравности или отпуснатост.
Ръце: Помолете лицето да вдигне и двете си ръце и проверете дали едната ръка не се спуска надолу.
Говор: Помолете лицето да повтори едно просто изречение и се вслушайте за неясен или странен говор.
Време: Ако някой от тези симптоми е налице, е време незабавно да се обадите на службите за спешна помощ.

Разбирането на тези характерни симптоми на инсулт може да бъде животоспасяващо. Ако вие или някой около вас изпитате някакви внезапни и необясними промени в поведението, движенията или познавателните способности, особено ако тези промени са едностранни или настъпват внезапно, е необходимо незабавно да потърсите медицинска помощ. Бързата реакция и подходящите медицински грижи са жизненоважни стъпки за намаляване на последиците от инсулта и увеличаване на шансовете за успешно възстановяване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес