Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог: Тези храни държат кръвната захар под контрол

29 септември 2024, 16:55 часа

Диабетът е заболяване, което причинява високи нива на глюкоза (захар) в кръвта. С течение на времето високата кръвна захар може да увреди малки кръвоносни съдове в тялото ви. Контролирането на кръвната захар може да ви помогне да предотвратите или забавите дълготрайно увреждане на сърцето, очите, краката и бъбреците.

Вижте още: Може ли хората с диабет да пият кафе и как влияе на кръвната захар

Използвайте протеин за понижаване на кръвната захар.

Контролирането на кръвната захар често включва ограничаване на храни като плодове, бонбони и подсладени напитки, които съдържат очевидна захар. Но нишестетата като хляб и паста също съдържат много захар под формата на въглехидрати - дълги, сложни вериги от захари.

Нишестето може да няма сладък вкус. Но когато се усвоява, тази въглехидратна верига се разпада на голяма купчина захари и тези захари, след като попаднат в червата, се втурват в кръвта.

Яденето на протеини - от месо и риба, тофу, ядки, яйца и сирене може да забави този поток на глюкоза и да помогне за стабилизиране на кръвната захар.

Протеините задържат захарите, забавят ги и след това ги освобождават бавно в кръвта, така че кръвната ви захар да остане в по-нормален диапазон.

Балансирайте кръвната захар с тези храни

Някои видове храни са особено ефективни за контролиране на кръвната захар. Диетата трябва да е богата на пълнозърнести храни, зеленчуци, ядки, семена и здравословни мазнини.

Пълнозърнести храни и фибри

Пълнозърнестите храни като пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки и киноа са отличен източник на фибри. Фибрите действат като външна обвивка, покриваща тези въглехидрати. Тази обвивка трябва да се разгради, така че има леко забавяне на потока на захарите в кръвния поток. Пълнозърнестите храни не само помагат за контролиране на диабета, но могат да помогнат за понижаване на холестерола и предотвратяване на други хронични заболявания. Пълнозърнестите храни обаче все още са въглехидрати, така че могат да доведат до скок на кръвната захар, когато ядете твърде много.

Листни зеленчуци и зеленчуци без скорбяла

Листните зеленчуци като зеле и спанак, заедно със зеленчуците без скорбяла - например чушки, домати и лук са с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на калории и богати на хранителни вещества.

Ядки, ядкови масла и семена

Всички ядки са с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини. Здравословните мазнини забавят храносмилателната система и притока на захар от червата към кръвта. Експертите препоръчва ядки без сол или с ниско съдържание на сол от всякакъв вид, както и ядкови масла, обработени без добавена захар. Семената от чиа, лен, тиква, слънчоглед и сусам са друга чудесна възможност, особено за хора с алергии към ядки.

Вижте още: Кардиолог: Защо кръвното налягане на двете ръце е различно и за какъв проблем може да е сигнал

Горски плодове

Всички плодове съдържат естествена захар, но плодовете имат най-малко количество. Те също така съдържат повече фибри от повечето други плодове, плюс много здравословни хранителни вещества. Но ги яжте с протеини като кисело мляко, ядки или сирене, за да помогнете за противодействие на глюкозата.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес