Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Тази диета помога в борбата с диабет тип 2

14 август 2024, 18:30 часа

Хората страдащи от диабет тип 2 могат да подобрят своето състояние, ако преминат към стриктна течна диета от 900 калории, която предлага Националната здравна служба на Англия (NHS).

Вижте още: Експерт: Този симптом на инфаркт се пренебрегва от мнозина и е много опасен

Резултатите показват, че придържането към такава диета може да бъде предизвикателство. Тези, които се решат на такъв режим, ще трябва да консумират само шейкове, супи и протеинови блокчета в продължение на месеци, преди здравословните твърди храни да бъдат въведени отново в диетата.

Хиляди хора бяха поканени да участват в програмата, но само 940 завършиха целогодишната програма, констатациите са публикувани в списанието "The Lancet Diabetes & Endocrinology" (The Lancet Diabetes & Endocrinology). Една трета от тях обаче са отслабнали много (16 кг), така че диабетът им е в ремисия.

Възможност, променяща живота

Програмата се предлага на хора в цяла Англия и се финансира от NHS, така че няма разходи за отделните лица. Те получават индивидуални съвети за хранене и упражнения лично или онлайн, както и подкрепа от своя личен лекар.

Експертите казват, че тази възможност наистина може да промени живота на хората – ако могат да се придържат към програмата.

Ако не се контролира, диабетът може да увеличи риска от други сериозни здравословни проблеми и да увреди очите и нервите ви.

Затлъстяването е една от най-големите заплахи за здравето в Обединеното кралство и ще бъде едно от най-големите и най-скъпите предизвикателства за здравните системи в световен мащаб, така че виждаме окуражаващи резултати от нашата програма“, каза д-р Клер Хамблинг, Национален клиничен директор на NHS Диабет. и затлъстяване.

Вижте още: Експерти: Могат ли диабетиците да ядат круши?

Мари Лейнг от Фром, Съмърсет, сподели опита си, след като й беше предложена програмата от лекар.

"Това не е диета – това е промяна в начина на живот. Да научиш за тялото си, как ти влияе храната, защо искаш храна, как трябва да спортуваш... Не е лесно, но си струва да си върнеш живота обратно", добавя тя.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес