Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказаха, че всяка доза алкохол е вредна за мозъка

21 юли 2024, 18:33 часа

Твърдението, че „всяка доза алкохол е доказано вредна за мозъка“, отразява нарастващия брой изследвания, които подчертават рисковете, свързани с консумацията на алкохол. Въпреки че въздействието на алкохола върху мозъка може да варира в зависимост от консумираното количество, честотата на употреба и индивидуалните различия, все повече доказателства сочат, че дори ниски дози могат да имат неблагоприятно въздействие.

Алкохолът е психоактивно вещество, което въздейства върху централната нервна система. Консумацията му може да промени настроението, познанието и поведението чрез нарушаване на нормалното функциониране на невротрансмитерите и нервните пътища. Изследванията показват, че дори умерената консумация на алкохол може да доведе до промени в структурата и функциите на мозъка.

Как алкохолът влияе на организма

Например проучвания, използващи техники за невроизобразяване, са установили, че редовната консумация на алкохол може да доведе до намаляване на обема на мозъка, особено в области, свързани с паметта и изпълнителните функции, като хипокампуса и префронталната кора.

Ефектите от алкохола зависят от дозата, което означава, че по-големите количества обикновено водят до по-изразени увреждания. Въпреки това има доказателства, че дори ниската или умерената консумация на алкохол може да бъде вредна с течение на времето.

Изследванията например показват, че обичайното пиене на малки количества алкохол може да бъде свързано с едва доловими когнитивни увреждания и по-бавно време за реакция. Тези последици могат да бъдат особено тревожни, тъй като могат да се задълбочат с течение на времето, което може да доведе до по-значително влошаване на когнитивните способности.

Един от основните механизми, чрез които алкохолът вреди на мозъка, е предизвикването на оксидативен стрес и възпаление. При метаболизма на алкохола се образуват реактивни кислородни видове, които могат да увредят мозъчните клетки и да нарушат нормалните клетъчни процеси.

Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Хроничната консумация на алкохол може да доведе до невроинфламация, която допълнително задълбочава невронните увреждания и допринася за когнитивните дефицити. Освен това алкохолът нарушава баланса на невротрансмитерите, като гама-аминомаслена киселина и глутамат, които са от решаващо значение за поддържане на здравословна мозъчна функция.

Въздействието на алкохола върху мозъка не е еднакво при всички хора. Генетичните фактори, цялостното здравословно състояние и наличието на други рискови фактори, като тютюнопушене или неправилно хранене, могат да повлияят на степента на вредата от алкохола. Например лица с генетична предразположеност към разстройства, свързани с употребата на алкохол, или с вече съществуващи мозъчни заболявания могат да бъдат по-податливи на невротоксичните ефекти на алкохола.

Все по-ясното осъзнаване на рисковете, свързани с всяко ниво на консумация на алкохол, доведе до преразглеждане на насоките за обществено здраве. Например някои здравни организации вече препоръчват ограничаване на приема на алкохол, за да се сведат до минимум потенциалните вреди. Те подчертават, че въздържането от алкохол е най-ефективният начин да се избегне негативното му въздействие върху здравето на мозъка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес