Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бързо отслабване без диета - топ 3 на най-добрите храни

01 февруари 2024, 15:53 часа

Китайският портал Sohu публикува списък с три храни, които помагат за отслабване с минимални усилия - краставици, броколи и овесени ядки.

Топ 3 храни за бързо отслабване без диета

Първият продукт са краставиците. Този зеленчук съдържа много вода и диетични фибри, което го прави сит. Краставиците са с ниско съдържание на калории и помагат на тялото да изгаря мазнините по-бързо.

Водата, съдържаща се в краставиците, е естествен адсорбент, който може да разгради много видове токсини. Краставиците са полезни при отравяния от различно естество, а също така са в състояние да прочистят тялото и да премахнат токсините, натрупани в резултат на жизнената му дейност. Препоръчва се ежедневно да се пие сок от краставици, тъй като помага за намаляване на броя на камъните в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Но прекомерната консумация на сок от краставици може да доведе до раздвижване на камъните и последващи усложнения.

Бързо отслабване - ендокринолог разкри златната формула

Освен това краставиците са добър диуретик и са богати на калий, което ги прави отлична храна за хора със сърдечно-съдови заболявания, особено тези, придружени с отоци. Краставиците също съдържат фибри, които адсорбират токсините, натрупани в червата.

На второ място са броколите. Този зеленчук подобрява метаболизма и ускорява кръвообращението. Броколите помагат за изгарянето на мазнини поради високото съдържание на фибри. Подобно на краставиците, този зеленчук ви помага да се почувствате сити по-бързо.

По отношение на хранителните свойства, протеините, съдържащи се в броколите, могат да се сравнят с протеините, открити в говеждото и кокошите яйца. Стойността на протеина се увеличава значително поради наличието на вещества в него, които предотвратяват натрупването на холестерол в кръвта. Ето защо броколите се препоръчват за употреба от хора, страдащи от патологии на сърдечно-съдовата система, артрит и атеросклероза, за да се намали вероятността от развитие на инфаркти и инсулти.

Продуктът е богат на хранителни вещества и е лидер по съдържание на антиоксиданти. Но някои от тях се разрушават по време на термична обработка.

Хлорофилът, който е част от броколите, има положителен ефект върху кръвоносната система. Лекарите препоръчват консумацията на зеле за предотвратяване на нервни разстройства, за прочистване на тялото, премахване на натрупаните отпадъци и токсини и предотвратяване на окислителните процеси. Постоянното присъствие на броколи в диетата премахва канцерогените и унищожава бактериите, които влизат в тялото с храна и по въздушно-капков път. Учените от университета Джон Хопкинс установиха, че продуктът е получил това свойство благодарение на съставния си сулфорафан. Той е в състояние да се бори дори с тези бактерии, които проявяват стабилна резистентност към антибиотици. Резултатите от едно проучване доказват важността на консумацията на броколи за предотвратяване на увреждане на ДНК.

Третият продукт, който е незаменим в борбата с наднорменото тегло, са овесените ядки . Те са много засищащи, имат много фибри и помагат за прочистване на червата. Овесените ядки вървят добре с нискомаслено кисело мляко.

Учени: Това е най-доброто време за закуска, обяд и вечеря за отслабване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес