Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безсъние - с тези 7 храни ще забравите за него

13 октомври 2023, 14:21 часа

Много хора имат проблеми със заспиването, а някои дори развиват хронични нарушения на съня като безсъние

В този случай може да помогне комфортна температура в стаята, изключване на електронни устройства от спалнята, плътни завеси, релаксация и спокойствие преди лягане. Можете също така да помогнете с правилна диета. Според руския лекар д-р Татяна Захарова това са най-добрите храни за ядене преди сън – млечни продукти, овес, ядки, авокадо, череши, банани, мазна риба. Лекарят препоръчва и консумация на чай от лайка.

Храни против безсъние

"Млякото и млечните продукти съдържат много триптофан, незаменима аминокиселина. Тя произвежда серотонин в човешкото тяло, което от своя страна спомага за здравия сън", казва д-р Татяна Захарова специално за MedicForum.

Безсъние и напълняване - кардиолог разкри каква е връзката

Не само млечните продукти, но и ядките са важни източници на витамин В и триптофан, което ги прави идеална вечерна закуска.

Съвет: Преди лягане си пригответе извара с ядки като бадеми, орехи или кашу и малко мед. Снаксът се приготвя бързо, не предизвиква усещане за тежест в стомаха и улеснява заспиването.

Мазната риба е страхотна вечеря, тази храна е богата на магнезий. Може да изберете между сардина, сьомга, херинга или друга мазна риба – всички те доставят на тялото триптофан и витамин В12.

Черешата е чудесна храна, която ви помага да спите по-добре, тъй като съдържа много мелатонин.

Авокадото съдържа много магнезий, тази активна съставка гарантира, че мускулите на тялото могат да се отпуснат отново след свиване.

 

Дефицитът на магнезий означава, че възбудимостта на мускулите и нервите се увеличава, което прави много по-трудно заспиването.

"Най-добри са чайовете от лайка, лавандула или валериана. Известно е, че и трите щама имат успокояващ ефект", казва лекарят.

Например, лайката съдържа антиоксиданта апигенин, който се свързва с различни рецептори, предизвикващи сън в мозъка.

Валерианът повишава нивата на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина (GABA) в тялото. Когато този невротрансмитер присъства в големи количества, той може да подобри релаксацията и сънливостта.

Друг естествен източник, от който тялото може да получи мелатонин и по този начин да насърчи освобождаването на серотонин, е овесът.

Бананите имат най-високо съдържание на магнезий от всички плодове. Магнезият помага за понижаване на температурата на мозъка и регулира хормоналния баланс, което улеснява релаксацията на тялото.

Когато се комбинира с калий, магнезият също подобрява съня, като насърчава здравословното храносмилане и може да понижи високото кръвно налягане.

"Аминокиселината триптофан също е критична, защото без нея тялото не може да произвежда серотонин и мелатонин. Въпреки това, тези два хормона са от съществено значение за регулирането на нашите биоритми и контролирането на хормоналния баланс", пояснява експертът.

Още: Напитката от тези 2 съставки, които всеки има в шкафа си, гони безсънието

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес