Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате високо кръвно, тези БИЛЕТА ще ви спасят

20 юли 2024, 07:41 часа

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не задължително вади на показ симптомите си. И обичайно си нямаме идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които реагират бурно към повишените му стойности и стават жертви на много кофти усещания. Но реалността е, че преобладаващата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Докторите обикновено ни предупреждават да го държим под око внимателно, но в реалността по принцип не се получава по този начин - ако се чувстваш отлично, не предполагаш, че страдаш от проблем със здравословното състояние. 

Да страдаш от високо кръвно обаче никога не е нещо, с което да не може да се преборите.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва в начина си на живот. По-сериозните фактори са по-високо тегло, слаба физическа активност, прекалено калорийна диета, повече цигари, битови навици с алкохола, нервно напрежение, диабет, сбор от няколко хронични заболявания и нерядко генетична наследственост. Задължително е като се превиши 45-46 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е ключово да поглъщат предписани  хапчета. Обаче повечето от хората са от вида, които имат този проблем не толкова често. Сред които и да сте обаче е уместно да сте наясно кои са скритите чалъми, които ще ви асистират да понижите кръвното за недълго време. И то в стаята. Тези особено полезни тактики не отменят медицинската работа, но могат да са най-важното, което да направите в най-ранния етап. Важно е впрочем да ги направите част от ежедневието си, понеже те са изключително полезни при разнообразни здравни беди.

 Ефектът на канелата

Канелата ,тази невероятно подправка, е  чудесна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката изобилства от невероятно полезни за физическото ви състояние целебни качества. Помага солидно за нервите и доказано има благоприятстващ кръвното налягане. Ето какво може да направите вкъщи. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Тази приятна смес има ефект почти веднага.

• Природният лек - повече чесън

В домашната аптека, чесънът е популярен с толкова много преимущества, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е приет като един от най-мощните натурални антибиотици. Редуцира високото кръвно, избавя от бедите с лошия холестерол. Ако не ви се консумира под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. Обезателно обаче го приемайте суров. 

• Малка хитрина

Съществува един важен трик, който е добре да вкарате в употреба. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това действие се прави 7-8 пъти за всяко ухо. Другата популярна важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. В тази точка е хубаво да проведете разтриване. 

• Да си направим чай от каркаде

Ако съществува билка, която да е естествен съюзник в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е отварата от каркаде. Това е един от стабилните природни прийоми за сваляне на вашето кръвно. Впрочем, има още голям набор полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психиката, поема функцията и на антидепресант. Доказано е, че подсилва имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Установено е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Пробвайте и това

Знае се, че когато сме подложени на стрес, ние обикновено въздишаме. Затова като за начало отпуснете тялото и съзнанието. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 4 секунди. А после като издишате, задръжте на това ниско ниво за нови четири секунди. И повтаряйте техниката. Продължавайте около 5-8 минути, а може и повече. С тази тактика се засилва притока на кръв към тъкани на тялото, а хипертоничната криза намалява. 

• Помощ от...мивката

Тук са ефективни два варианта, които да вкарате в употреба. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за няколко минути и при всяко положение може да усетите добър ефект. Другата ефикасна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Трябва да сте наясно обаче - не трябва водата да е от ледено естество, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Облекчение веднага с още един чай

Ментовият чай действа много добре на нервите, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той определено може да редуцира кръвното и благодарение на ролята му да преживеете търсенето облекчение.

• Масажът е ключов

Ако някъде около вас има някой, попитайте го дали може да ви напражи хубав масаж. Ключовите места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да финишира надолу към лопатките. 

• Народното биле

Опитайте нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Приемаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Мерки за по-дълъг ефект

Всичко предложено досега върши безотказно действаща работа в напечените ситуации. Обаче, ако сте си поставили за цел наистина да премахнете завинаги високото кръвно, да вкарате в употреба този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги спазвате правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки успешен цикъл по изгаряне на мазнини ще е ход напред в сражението с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Приятни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Намерете време за поне 30-40 минути на ден за тези физически занимания. 

- Време е за полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Отговорно се вгледайте в диетата си, разберете кое ви ви прави уязвими и го заличете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната редовно е пресолена. Включвайките котлона и гответе вкъщи. 

- Знае се, че, пациентите, които имат високо кръвно, поглъщат алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е само бира на ден или 200 мл. 150-200 мл. вино. Ако надвишите тази доза е много вероятно да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-6 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Редовният стрес е един от най-допринасяващите фактори. Поставете си задачата да го намалите и да посвещавате време за вас самите, за да сте уравновесени. 

 

Послушайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са ежедневна практика, която може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес