Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 добри причини да започнете да ядете домати всеки ден

15 юни 2023, 15:22 часа

Лятото е времето за узряване на доматите. По това време на годината те са максимално наситени с полезни микроелементи, имат ярък вкус и характерен аромат. Ето защо градинските домати се считат за по-вкусни за разлика от тези, отглеждани в оранжерии.

Според диетолога Олеся Маркина, изобилието от домати в ежедневното меню ще помогне да се избегнат много здравословни проблеми.

Полейте доматите с това през юни и клоните им ще счупят от реколтата

Ето седем добри причини да ги включите в диетата си.

Как доматите влияят на човешкото здраве?

1. Нормализират работата на сърдечно-съдовата система

В сочните плодове има много микроелементи, полезни за здравето на сърцето (калий, холин, ликопен и др.). Всеки от тях помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, намалява нивото на "лошия" холестерол и риска от образуване на кръвни съсиреци. В допълнение, любителите на домати, като правило, нямат проблеми с кръвното.

2. Помагат за поддържане на здравословно тегло

Това се дължи на ниската калоричност на доматите, липсата на мазнини и наличието на изключително полезни за метаболизма фибри.

Как е правилно да се поливат домати в жегата

3. Подобряват храносмилането

С редовна консумация на домати можете завинаги да забравите за проблеми като метеоризъм, лошо храносмилане и запек.

4. Увеличават зрителната острота

Доматите съдържат не само ликопен, но и бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Те са важни за поддържане здравето на очите. Учени от Канада стигат до извода, че хората, които ядат три домата дневно, усещат първите свързани с възрастта промени в зрението средно 5 години по-късно от тези, които не обичат домати.

5. Нормализират нивата на кръвната захар

Доматите са богати на витамини от група В, които помагат да се избегнат скокове в нивата на глюкозата. Но за да постигнете този ефект, по-добре е да ядете сурови зеленчуци.

Ще берете доматите в чували, трябват ви само 3 лъжици от това

6. Защитават от онкологични заболявания

Известно е, че доматите са богати на антиоксиданти (ликопен, витамини А и С), които неутрализират свободните радикали в кръвта и намаляват риска от рак. Плодовете са особено ефективни за профилактика на рак на простатата, стомаха и колоректален рак.

7. Укрепват костите и зъбите

Съдържащите се в доматите фосфор, магнезий, калий и калций  са важни за увеличаване на здравината на костите. В допълнение, доматът съдържа витамин D, който насърчава усвояването на калций, както и витамин К и ликопен - за тях е известно, че предпазват от развитие на остеопороза.

НЕ правете това, за да не се напукат доматите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес