Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини да ядете краставици в жегата

19 юли 2024, 15:12 часа

Краставиците разхлаждат в горещините и помагат да отслабнете. Те имат и противовъзпалителни свойства. 

Ползи за здравето от яденето на краставици в жегата

В жегата тялото се нуждае от освежаваща храна с овлажняващ ефект. Един такъв продукт е скромната краставица. Освен че спасява в горещите дни, зеленчукът има и много ползи за здравето.

Какво да направите, ако листата на краставиците започнат да пожълтяват

От детството знаем, че краставиците са полезни. Въпреки това е добре да знаете какво точно правят тези зеленчуци за нашето тяло. Така ще бъде възможно да ги консумирате съзнателно и с максимална полза за себе си.

Едно от най-важните предимства на яденето на краставици през лятото е високото съдържание на вода - до 95%. Благодарение на това краставиците се спасяват от дехидратация. Правилната хидратация е от съществено значение за поддържане на тялото в горещините. Достатъчното количество вода подобрява храносмилането и помага за регулиране на телесната температура.

Въпреки високото съдържание на вода, краставиците са богати на хранителни вещества. Тези зелени зеленчуци са отличен източник на витамин К, който играе решаваща роля за здравето на костите и съсирването на кръвта. Те също така съдържат витамин С, антиоксидант, който поддържа имунната функция и насърчава здравата кожа.

Също така краставиците са добър източник на калий, важен минерал, който помага за регулиране на кръвното налягане и поддържане на подходящ електролитен баланс. Те също така съдържат малки количества витамин А, манган и магнезий, които са жизненоважни за различни функции на тялото.

Добавете краставици към лятната си диета, ако искате да имате стройно тяло. Поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на вода, те са чудесен вариант за тези, които искат да свалят излишните килограми или да поддържат здравословно тегло.

Краставиците засищат добре, без да добавят значителни калории. Този зеленчук е богат на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за здравето на храносмилането. Фибрите насърчават редовните движения на червата, предотвратяват запек и помагат за поддържане здравето на храносмилателната система.

Друго забележително предимство на краставиците са техните противовъзпалителни свойства. Те съдържат различни антиоксиданти, като флавоноиди и танини, които помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали в тялото, намалявайки оксидативния стрес и намалявайки риска от хронични заболявания.

В допълнение, краставиците съдържат кукурбитацин, група биоактивни съединения, известни със своите противовъзпалителни ефекти. Редовната консумация на краставици може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, облекчаване на симптомите на заболявания като артрит и насърчаване на по-добро здраве.

Поради високото си водно съдържание и охлаждащи свойства, краставиците често се използват в процедури за грижа за кожата за хидратиране и успокояване на кожата.

Резенче от този зеленчук, поставен върху очите, помага да се намали подпухналостта и тъмните кръгове. Този зеленчук премахва раздразнението, оставя кожата свежа и подмладена.

Добавете краставици към ежедневната си лятна диета. Приготвяйте с тях не само салати, но и смутита, сосове или лимонади, добре и маски за лице. 

Колко често трябва да се поливат краставиците в жегата?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес