Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 предупредителни признака за инсулт, които могат да се появят до 90 дни по-рано

24 септември 2024, 07:15 часа

Не пренебрегвайте внезапните симптоми, подобни на инсулт, които изчезват също толкова бързо, предупреждават лекарите, отбелязвайки, че някои продължават 10 минути и отшумяват в рамките на 24 часа.

Вижте още: Хормоналният корем може е симптом на тези заболявания

Според експертите трябва да обърнете внимание на 5-те предупредителни знака, които могат да се появят и 90 дни преди инсулта.

Например, ако ръката ви внезапно се вдърви или отслабне, или ако говорът ви стане неясен и симптомите скоро отшумят, не трябва да го забравяте, а да се свържете с вашия лекар.

Тези преходни симптоми, подобни на инсулт, въпреки че не оставят дълготрайни последствия, не трябва да се пренебрегват.

Тези признаци могат да показват преходна исхемична атака (TIA), известна също като "мини инсулт" или "предупредителен инсулт".

„Симптомите на TIA включват увиснало лице, слабост на ръцете и неясен говор, подобно на истински инсулт, но без трайни увреждания“, каза д-р Ахмед Итрат от клиниката Cleveland Akron General.

Колко сериозен е въпросът, обясни още директорът на съдовата неврология в болница Langone в Ню Йорк.

„Това наистина е предвестник за много хора, че ще получат инсулт дори през следващите 48 часа или през следващите седем, 30 или 90 дни“, каза д-р Джилио пред The ​​Huffington Post.

Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS), "мини инсулт" може да възникне, когато притока на кръв към мозъка е временно прекъснат. Симптомите, за които трябва да внимавате, са:

  1. Баланс – човекът може да се увлече или напълно да загуби равновесие.
  2. Зрение – промените в зрението като замъгляване, загуба на зрение или двойно виждане са нещо, за което трябва да внимавате.
  3. Лице – може би е наведено на една страна, човекът не може да се усмихне или устата или очите му са леко „изкривени“.
  4. Ръце – човекът може да не е в състояние да вдигне двете си ръце и да ги задържи в това положение поради слабост или скованост в едната ръка.
  5. Говор - речта може да бъде неясна, тоест човекът изобщо не може да говори, въпреки че създава впечатлението, че е наясно с всичко. Тя също може да има проблеми с разбирането на това, което й се говори.

Вижте още: Пийте тази напитка на празен стомах: Чисти червата от токсини и топи излишните килограми

Във всеки случай лекарите предупреждават, че ако забележите някой от тези признаци, трябва незабавно да се обадите на линейка. Те също така отбелязват, че някои от тези симптоми могат да продължат около десет минути и да изчезнат в рамките на 24 часа.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес