Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина да "почистите" ставите си от излишната пикочна киселина

12 септември 2024, 11:23 часа

Подаграта се характеризира с натрупване на пикочна киселина в тялото. Тя се отлага под формата на кристали, които "запушват" ставите. Позовавайки се на експерти, изданието The Health Site дава 5 работещи съвета за "пречистването" им:

  • Съвет 1: Обърнете внимание на диетата си и премахнете определени храни от нея.
  • Съвет 2: Яжте повече храни, които насърчават отделяне на пикочната киселина;
  • Съвет 3: Пийте достатъчно вода;
  • Съвет 4: Движете се повече;
  • Съвет 5: Следете теглото си;

5 работещи  съвета за намаляване на пикочната киселина 

Някои храни могат да повлияят на нивото на пикочната киселина в организма. За да спрете образуването на кристали и да възстановите нормалното здраве на ставите, трябва да избягвате следните храни:

  • тлъсто месо, колбаси, език, черен дроб, сърце;
  • морски дарове: миди, риба, скариди, стриди, раци;
  • бобови растения: грах, леща, боб;
  • мая и печива;
  • фъстъци;
  • шоколад и какао;
  • алкохол.

Как доматите влияят на пикочната киселина?  

За да помогнете на тялото си да елиминира излишната пикочна киселина, трябва да му осигурите необходимите витамини, минерали и фитонутриенти. Ето защо се препоръчва да се обърне по-специално внимание на зеленчуци, билки, горски плодове, цитрусови плодове и млечни продукти. 

За вашите бъбреци ще бъде по-лесно да се отърват от пикочната киселина, ако пиете достатъчно вода. Поддържайки водния баланс, вие ще „промиете“ тялото и ще премахнете всичко ненужно от него. 

Физическата активност е необходима на тялото за поддържане на нормално кръвообращение и цялостно здраве. Редовните упражнения помагат не само за укрепване, но и за „почистване“ на ставите от ненужната течност. Всичко трябва да бъде умерено и без претоварване. 

Ходенето е най-лесният и достъпен начин да поддържате ставите си в тонус. Добавете пешеходен туризъм към ежедневието си, като изпробвате различни места и разстояния. Колоезденето е отлично занимание, при което натоварването върху тялото се разпределя равномерно, а бонусът е повишаване на общата издръжливост.

Плуването е минималното ниво на натоварване на ставите. Водата омекотява всички удари, позволявайки ви да се движите плавно и да отпуснете гръбнака и мускулите.

Разтягане - облекчава болката в ставите и гърба, предотвратява появата на течност в тъканите. Достатъчно е само да извършвате прости действия, които разтягат мускулите. Например навеждане към краката от изправено положение, преобръщане от единия крак на другия, повдигане на краката до протегнатите напред ръце. 

Наднорменото тегло увеличава стреса върху ставите и допринася за натрупването на пикочна киселина. Ето защо е изключително важно винаги да наблюдавате този показател и ако имате затлъстяване, да помислите за промяна на диетата и начина си на живот.

Този алкохол вдига най-много пикочната киселина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес