Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 златни правила за грижа за кожата

27 август 2024, 07:35 часа

Първите бръчки около очите, понижен тонус, отпуснати тъкани по лицето - това добавя възраст и влошава настроението. Още на 30 години можете да откриете първите признаци на стареене и да се борите с тях. Но е важно да го направите правилно.

Три основни правила за грижа за кожата

  • Използване на слънцезащитни продукти.
  • Правилно почистване, овлажняване и подхранване на кожата.
  • Поддържане на водния баланс.

Още: Опасни ли са червени бенки по тялото

Хранене и кожа

Ако в диетата няма достатъчно протеини, тогава тялото не получава достатъчно строителен материал за производството на колаген, ключовият протеин, отговорен за стегнатостта и еластичността на кожата. В резултат на това, кожата става отпусната и податлива на преждевременно образуване на бръчки.

Следователно, за да се поддържа здрава и млада кожа, е необходимо да се консумират пълноценни протеини, съдържащи всички основни аминокиселини. Това са продукти от животински произход: месо, яйца, млечни продукти. Редовното им включване в диетата осигурява на организма градивни елементи за синтеза на собствени протеини, включително колаген. Това ви позволява да поддържате кожата гладка, стегната и да забавите процеса на стареене.

Отказ от захарта

Друг важен аспект от грижата за кожата е контролирането на приема на въглехидрати. Прекомерното количество въглехидрати, особено рафинирани, като захар и храни с високо съдържание на захар, оказват пагубно влияние върху състоянието на кожата.

Още: Няколко ефективни начина за забавяне на стареенето на кожата

Когато в тялото има твърде много въглехидрати, настъпва процес на така нареченото "захаризиране" на кръвоносните съдове и органи. Това води до нарушена микроциркулация на кръвта и ускорено стареене на тъканите, включително кожата. В резултат на това, тя губи стегнатост и еластичност, появяват се преждевременни бръчки и други промени, свързани с възрастта.

За да се предотврати това, е необходимо да се намали консумацията на захар и да се сведе до минимум консумацията на млечни продукти, които също са източник на лесно смилаеми въглехидрати. Преориентирането на диетата към бавни въглехидрати, съдържащи се в пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, ще забави процеса на преждевременно стареене на кожата, запазвайки нейната младост и здраве.

Съвети на дерматолог

Важен фактор за поддържане на здрава и млада кожа е редовната физическа активност. Плуването е особено полезно, тъй като включва различни системи на организма – дихателна, сърдечно-съдова, лимфна. Интензивната работа на тези системи подобрява кръвоснабдяването и лимфния поток, което предотвратява преждевременното стареене на кожата.

Още: Страхотна домашна маска за лице, която стяга и регенерира кожата

Препоръчва се извършването на масаж на лицето и тялото, който стимулира кръвоснабдяването на кожните клетки. Това ви позволява да ги поддържате в оптимално състояние за по-дълго време, спомагайки за поддържане на стегнатостта и еластичността на кожата.

Необходимо е да се гарантира, че в организма няма дефицит на витамини и микроелементи. Когато има недостиг на хранителни вещества, клетките започват да използват собствените си ресурси, което води до тяхното унищожаване. Затова е важно да осигурим на организма необходимото количество витамини и минерали, за да могат клетките да функционират нормално, да произвеждат хормони и невротрансмитери, които регулират процесите в тялото. Премахването на недостатъците е друга ключова стъпка за поддържане на млада и красива кожа.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес