Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 напитки, които всеки хипертоник трябва да пие

22 юли 2024, 15:58 часа

Хипертонията често се нарича „тихият убиец“, тъй като нейните симптоми често се бъркат с пренапрежение или умора. Въпреки това, ако те се повтарят отново и отново, трябва да посетите лекар. Някои напитки също ще помогнат за нормализиране на състоянието. Изданието The Health Site съобщава за 3 напитки, които всеки хипертоник трябва да пие.

Как бързо да намалите кръвното налягане?

Има някои напитки, които при системна консумация помагат да се отървете от проблема с високото кръвно налягане. За целта е необходимо да добавите следните напитки към вашата диета: бадемово мляко, сок от моркови и сок от целина.

Кардиолог: Това е най-добрият хляб при хипертония

Бадемовото мляко става все по-популярно по света. Поради факта, че не съдържа почти никакви наситени мазнини, то помага за намаляване на количеството холестерол в кръвта, което намалява риска от инфаркт. Бадемовото мляко също съдържа омега-3. Ето защо, ако мислите как да намалите кръвното налягане с помощта на традиционни методи, трябва да добавите тази конкретна напитка. Бадемовото мляко също укрепва мускулите и подобрява работата на бъбреците.

Сокът от целина е универсална напитка, която може да помогне за подобряване на множество функции и процеси в тялото - от функцията на черния дроб до здравето на кожата. Сокът от целина не само нормализира кръвното налягане, но също така помага за предотвратяване на инсулт и намалява количеството на плаките в артериите.

Сок от моркови – тази напитка помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Той е естествен източник на калий. Именно този минерал е необходим за понижаване на кръвното налягане.

Сокът от моркови е богат на калий, който е отговорен за поддържането на здравето на сърцето и нормалното кръвно налягане. Напитката е полезна не само при хипертония. Тя съдържа малко количество магнезий, който играе важна роля в енергийния метаболизъм, мускулната функция и нормалното функциониране на нервната система. Сокът от моркови също съдържа желязо, чийто дефицит може да причини анемия.

Бета-каротинът, съдържащ се в морковите, е провитамин А, важен за здрава кожа и зрение. При липса на това хранително вещество се развива нарушено зрение, а също така се увеличават рисковете от развитие на дегенеративни очни заболявания. Това вещество е много важно за поддържане на функционалността на ретината.

Растителните диетични фибри, съдържащи се в сока от моркови, спомагат за подобряване на чревната подвижност и здравето на полезните микроорганизми. Фибрите също помагат за прочистване на стомашно-чревния тракт от бактерии и отпадъци, намаляват риска от запек и нормализират теглото. Важно: за да получите максимални ползи, сокът трябва да се приготви с пулпа. Колкото по-преработена е напитката, толкова по-малко фибри съдържа.

Антиоксидантните свойства на сока от моркови могат да помогнат за освобождаването на черния дроб от натрупаните отпадъци и токсини. Богатият витаминно-минерален състав подпомага възстановяването на клетките, в резултат на което функционирането на черния дроб става по-пълноценно с времето. Витамин Е в сока помага да се освободи черния дроб от излишните мастни натрупвания.

Вредно ли е кафето при хипертония?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес