Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 начина да свалите високото кръвно налягане

07 март 2021, 15:01 часа

Някои лекарства, използвани за стабилизиране на кръвното налягане, могат да причинят странични ефекти като замаяност, безсъние и крампи на краката. Не трябва да се забравя, че кръвното налягане може да се балансира по естествен начин, без да се приемат лекарства, пише турският вестник Sabah.

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията през 2018 г. около 500 000 смъртни случая са пряко или косвено свързани с хипертония. Нещо повече, средно 20% от хората с високо кръвно налягане дори не знаят за това. Можете да предотвратите хипертония или да съкратите процеса на лечение с лесна за използване, десетстепенна рецепта, предава агенция Фокус.

1. Упражнения. Редовните упражнения, дори само ходенето, са толкова ефективни, колкото лекарствата за понижаване на кръвното налягане, според анализ от стотици проучвания.

2. Избягвайте стреса. Хормоните, освободени в отговор на стрес, като кортизол и адреналин, повишават сърдечната честота и чрез свиване на кръвоносните съдове повишават кръвното налягане.

3. Намалете приема на сол. Препоръчително е дневният прием на сол да не надвишава около една чаена лъжичка. Коригирайте приема на сол, разбира се, като имате предвид, че пакетираните и преработени храни са източници на скрита сол.

4. Обогатете диетата си с калий. 2-4 хиляди милиграма калий на ден могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Не забравяйте да включите банани, картофи, спанак, боб, домати, авокадо, диня, сушени плодове в списъка си за пазаруване.

5. Яжте черен шоколад. Изследванията показват, че редовната консумация на тъмен шоколад може да понижи кръвното налягане.

6. Опитайте диетата DASH. Диетата DASH, известна още като „Диетичният подход към хипертонията“, е разработена специално за понижаване на кръвното налягане без използване на лекарства. Според изследванията диетата DASH може да понижи кръвното налягане само за четири седмици.

7. Дайте предпочитание на напитки без кофеин. Преглед на повече от 30 проучвания установи, че количеството кофеин в около две чаши кафе повишава систоличното и диастоличното кръвно налягане до три часа, свива кръвоносните съдове и увеличава ефекта от стреса.

8. Въведете билкови чайове в живота си. Едно проучване установи, че възрастни с високо кръвно налягане, които пият по три чаши естествен чай от хибискус без кофеин на ден, имат понижение на систоличното кръвно налягане със седем пункта за шест седмици. Редица проучвания също показват, че пиенето на зелен чай значително допринася за понижаване на кръвното налягане.

9. Ако хъркате, потърсете лечение. Около половината пациенти със сънна апнея живеят с хипертония поради високите нива на алдостерон, хормон, който причинява високо кръвно налягане.

10. Фокусирайте се върху протеините. Проучванията показват, че заместването на рафинирани въглехидрати с храни, богати на соя или млечен протеин при хора с хипертония, може да помогне за понижаване на систоличното кръвно налягане.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес