Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари подхранват растенията с утайка от кафе?

18 февруари 2023, 12:41 часа

Пищна, сочно зелена папрат. Красива, цъфтяща хвощ. Това е мечтата на много любители на растенията. За съжаление обаче отглеждането на тези цветя е свързано с определени проблеми. Как да защитим растенията? Как да ги подхранваме и укрепваме? Съветът на много градинари: Не изхвърляйте утайката от кафе, използвайте я като тор!

Утайка от кафе - защо да я използваме за подхранване на растенията?

С какво трябва да поливам саксийните си растения, за да растат красиво? Водата може да се смеси с бира, чесън или мляко. Много градинари също препоръчват използването на утайка от кафе. 
Торът, направен от утайка от кафе, е истинска хранителна бомба с дълготраен ефект, която осигурява на растенията основни хранителни вещества. Утайката съдържа, наред с другото, калий, фосфор, азот и магнезий. Веществата ще се освобождават много бавно и следователно ще подхранват растенията за по-дълъг период от време. Освен това утайката от кафе разрохква почвата, като я кара да изсъхва по-бавно. 

Направете си магически домашен тор за подхранване на доматите

Утайката от кафе като тор преди всичко ще осигури на растенията по-добър растеж и буен цъфтеж. Тук става въпрос както за стайни, така и за градински растения. Важно е обаче да се има предвид, че не всяко цвете може да се полива с такава смес. Утайката от кафе като тор е особено препоръчителна за киселиннолюбиви цветя. Към тях спадат, наред с други, папратите, виолите и хортензиите. Орхидеите също могат да се поливат с тази смес. 

За какво може да се използва утайката от кафе? 

-    за поливане на растения за мулчиране на почвата около растенията;
-    за добавяне към компост ;
-    за добавяне към почвата. 

Перфектната съставка за есенно торене - 1 кг от нея се равнява на 100 кг оборски тор

Утайка от кафе за поливане на растения у дома. Как да приготвим този разтвор? 

За да приготвите разтвора за саксии, изсипете 1-2 чаени лъжички утайка от кафе върху 1 чаша вода. Изчакайте, докато утайката набъбне. След това разбъркайте всичко добре и полейте вашите растения. Най-добре е да направите това веднага. Повтаряйте тази процедура веднъж на всеки две седмици. 

Можете също така да използвате остатъците от неизпитото кафе за приготвяне на тор. Ако искате да използвате утайката от кафе в градината, залейте чаша с утайка от кафе с 10 литра вода. Когато утайката набъбне, разбъркайте всичко добре и веднага полейте растенията. 

Добавяне на утайка от кафе в почвата

Утайката от кафе може да се използва и за обогатяване на почвата в саксиите. 
Как да го направите? Смесете 1-2 чаени лъжички утайка в почвата, когато пресаждате растенията. Можете също така да ги поръсите на дъното на саксията. Има и друг вариант - просто разпръснете малко количество утайка и я смесете в горния слой на почвата. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес