Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо някои градинари поливат растенията си с портокалов сок и заслужава ли си?

15 октомври 2024, 15:18 часа

Градинарите винаги търсят креативни начини да подобрят здравето на своите растения. Една изненадваща тенденция, която се появява, е използването на портокалов сок като растителен бустер. Идеята произтича от логиката, че тъй като портокаловият сок съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, той може да осигури на растенията допълнителни хранителни вещества, за да им помогне да процъфтяват. В края на краищата ние пием портокалов сок, за да сме здрави - защо не и растения?

Някои градинари смятат, че химическият състав на портокаловия сок може да направи почвата ви по-кисела, което може да е от полза за растения като боровинки, азалии и рододендрони, които предпочитат тези по-кисели условия. Други предполагат, че съдържанието на захар в портокаловия сок може да действа като естествен тор. Съществува и убеждението, че витамините в портокаловия сок, особено витамин С, могат да допринесат за по-добър растеж и имунен отговор на растенията.

Въпреки това, докато тази логика изглежда привлекателна на повърхността, има много други неща, които правят тази практика далеч от идеалната. Ако ще опитате да използвате портокалов сок върху вашите растения, той трябва да бъде силно разреден.

Още: Есента е идеалното време за засаждане на орех – ето как да го направите

Защо портокаловият сок е вреден за вашите растения в дългосрочен план?

Реалността е, че портокаловият сок може да причини много повече вреда, отколкото полза на вашите растения. Един от основните проблеми е неговата киселинност. Докато някои растения предпочитат леко кисела почва, портокаловият сок е твърде кисел, с pH между 3,5 и 4,20. Изливането на портокалов сок директно в почвата може да наруши деликатния рН баланс, правейки я твърде кисела за повечето растения. С течение на времето това може да навреди на корените на растенията, да спре растежа и дори да ги убие.

Докато захарта може да даде на растенията краткотраен енергиен тласък, тя може да привлече вредители като мравки, комари и мухи. Тези насекоми могат да повредят вашите растения или да разпространят болести. Захарта може също да насърчи растежа на мухъл и вредни бактерии в почвата, създавайки нездравословна среда за растеж на вашите растения. Освен това портокаловият сок не осигурява точното количество основни хранителни вещества, от които растенията се нуждаят, като азот и фосфор, които се намират в балансираните торове. Без тези ключови хранителни вещества растенията няма да се развиват правилно, без значение колко портокалов сок изливате.

Още: Ето какво да засадите на мястото на доматите, ще даде богата зимна реколта

Въпреки че може да звучи като забавен експеримент, храненето на вашите растения с портокалов сок може да има дългосрочни последици. По-добре е да се придържате към изпитани методи като правене на компост, използване на органични торове или подходяща растителна храна, съобразена с нуждите на вашето растение. Ако искате да коригирате дисбаланса на киселинността на почвата, използвайте специфични добавки за почвата като сяра или железен сулфат, които предлагат по-контролирано и балансирано решение.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес