Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо краставиците се извиват и как да решите проблема?

23 август 2024, 09:44 часа

Много често градинарите, които отглеждат краставици, се сблъскват с един проблем - краят на плодовете се извива като клюн и става по-светъл. 

Каква е причината за извиването на краставиците

В случая става въпрос за азотен дефицит. Това е един от най-важните елементи на подхранване на растенията, необходим за нормалните им растеж и развитие. При недостига му растенията забавят растежа и развитието си, листата стават малки и бледозелени, а стъблата изтъняват и растат слаби. В някои случаи листата могат да придобият червеникав оттенък.

С помощта на този тор ще берете краставици, домати и чушки до падането на сланата

За да попълните дефицита на азот в почвата, трябва да използвате минерални торове. Най-честите източници са амонячните и нитратните форми. Опитните градинари също така препоръчват използването на органични торове.

Избор на азотни торове

Сред най-добрите органични торове с много азот са следните.

Оборски или птичи тор - тези торове традиционно се прилагат през есента преди копаене. Сто квадратни метра земя ще изисква до четиридесет килограма органична материя. Използвайте оборски тор за приготвяне на инфузии. Разредете органичната материя в съотношение едно към пет с вода. Разтворът трябва да се настоява в продължение на една седмица.

Уреята е един от най-популярните торове сред градинарите. Торът се оценява заради високото съдържание на азот (процентът може да достигне 47). Вторият плюс е полезният икономически компонент. Уреята (или карбамид) се абсорбира лесно от краставиците, така че често се използва като тор при отглеждането им. За ефективно подхранване на краставици може да приготвите разтвор на базата на урея. За целта, ще трябва да разредите 50 грама от продукта в десет литра вода. Листното торене на основата на урея работи чудесно.

Амониева селитра - това е вторият най-популярен тор. Съдържа повече от 30% азот. По рафтовете на градинските центрове ще намерите селитра на прах или гранули. Торенето на базата на този продукт може да се използва на всеки етап от вегетационния период.

Друг вариант е използването на бактериални препарати. Някои бактерии са в състояние да фиксират атмосферния азот и да го превърнат във форма, достъпна за растенията.

Разбира се, не трябва да забравяте сеитбооборота. Редуването на култури може да помогне за поддържане на азотния баланс в почвата. Засадете бобови растения (грах, боб, лупина), тъй като те могат да фиксират атмосферния азот поради симбиоза с нодулни бактерии.

Как да увеличите добива на краставиците с помощта на пепел и люспи от лук?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес