Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кайсията не ражда?

14 септември 2023, 15:44 часа
Реклама

Кайсията е вкусен и хранителен плод, но понякога дори най-грижовните градинари се сблъскват с проблеми, при които дървото не произвежда плодове. Това е източник на безпокойство, но причините за този проблем могат да бъдат разнообразни. В следващата част, ще разгледаме пет основни причини за липсата на плодове и как да се справим с тях.

1. Опрашване

Ако имате само едно кайсиево дърво в градината, и то не дава плодове, причината може да бъде липсата на опрашване. Въпреки че кайсиевите дървета се считат за самоопрашващи се, по-добре е да разполагате с повече от едно дърво, поне още 2-3. Различните сортове на кайсии могат да помогнат в процеса на опрашване.

Ядат ви се сушени кайсии - ето какво означава това

2. Вредители и условия в началото

Друга причина за липсата на плодове при кайсиевите дървета са вредители и неблагоприятни условия в началото на плододаването. Насекоми и паразити могат да повредят малките плодове или да прегризат дръжките им, което довежда до изпадане на плодовете. Неподходящите условия, като прекалено много или малко поливане, могат да допринесат също за липсата на плодове.

3. Липса на хранителни вещества

Липсата на хранителни вещества може да бъде причина за липсата на плодове при кайсиевите дървета. За да се гарантира правилното развитие на дървото и образуването на плодове, трябва да се осигури достатъчно хранителни вещества. 

Какво лекуват сушените кайсии?

4. Паразитни насекоми

Паразитните насекоми са чест проблем при кайсиевите дървета. Те се хранят с растителния сок и могат да повредят дървото. Червеи, листни въшки и гъсеници са често срещани вредители. Редовното пръскане на дърветата с градинарско масло може да помогне в борбата с тях.

5. Тунелни ларви

Ларвите на някои бръмбари и пеперуди могат да бъдат сериозен проблем за кайсиевите дървета. Те се хранят с растението и могат да повредят както цветовете, така и листата, и клоните. За контрол на тунелните ларви, можете да използвате препарат, съдържащ Bacillus thuringiensis, който е ефективен против тях.

Ядката от кайсия е много полезна за хора с тези проблеми

В заключение, кайсиите могат да бъдат чувствителни към различни фактори, които да предотвратят образуването на плодове. Решението на проблема изисква внимателно наблюдение и подходящи мерки за грижа на дърветата. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес