Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо химическите торове са вредни - 7 вреди от тях, които трябва да знае всеки градинар

07 август 2024, 13:16 часа

Мнозина са чували за големия брой вредно ефекти от химическите торове за растенията и нашето здраве. Но как всъщност химическите торове влияят върху почвата и качеството на реколтата?

Вреда от химическите торове

Ниска ефективност на химическите торове - ефективността на използването на химически торове е недостатъчна. Например, азотните торове са ефективни само 30%-50% поради тяхната летливост, а фосфатните торове са ефективни само 10%-25%. Други елементи, като Zn2+, Mg2+, Ca2+, Fe3+, Al3+, образуват неразтворими съединения, което намалява достъпността им за растенията. Ефективността на калия също е около 50%.

През август торете доматите и краставиците само с този тор - реколтата им ще е 2 пъти по-богата 

Отрицателно въздействие върху качеството на зеленчуците и плодовете - това е друг недостатък на химическите торове. Използването им значително влошава качеството на зеленчуците и плодовете. Тъй като растенията се нуждаят не само от основни хранителни вещества, но и от микроелементи, дефицитът на последните поради еднородния състав на торовете води до дисбаланс в растенията. Това намалява качеството на реколтата - плодовете стават кисели, а зеленчуците безвкусни.

Липсата на органични вещества е друг недостатък на химическите торове. Химическите торове не съдържат органични компоненти и хумус, което изисква големи количества от тях за ефективно използване. Това води до разрушаване на агрегатната структура на почвата, нейното уплътняване и като следствие до намаляване на добива и качеството на земеделските култури.

Влошаване на структурата на почвата е още един от негативите на градинарската химия. Дългосрочната употреба на азотни торове, особено амониеви, води до освобождаване на водородни йони, които подкиселяват почвата. Това може да замени калциевите йони върху колоидните почвени частици, което разрушава агрегатната й структура и причинява уплътняване и води до загуба на агрономическата стойност на почвата. 

Дългосрочната употреба на химически торове води до натрупване на метали като цинк, мед, кобалт и хром в почвата. Продължителното използване на такива торове може да доведе до повишаване на нивото на токсичния арсен в почвата до 50-60 mg/kg.

Използването на еднокомпонентни торове не осигурява ефективно усвояване на хранителните вещества от растенията. Натрупването на соли и нежеланите промени в почвата могат да намалят качеството на селскостопанските продукти. Това може да доведе и до увеличаване на броя на патогенните бактерии, което влошава почвените свойства и качеството на реколтата.

Рискове за човешкото здраве - широката употреба на химически торове може да доведе до излишни нитрати в зеленчуците, което от своя страна образува канцерогенни N-нитрозаминови съединения чрез комбинация от нитрити и амини.

С този тор краставиците ще растат като луди

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес