Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо градинарите режат долните листа на зелето?

30 май 2024, 15:44 часа
Реклама

Премахването на долните листа на зелето е широко разпространена селскостопанска практика, която помага да се подобри качеството на реколтата и да се предпази растението от болести. Долните листа често са в контакт с почвата, което ги прави уязвими към различни инфекции и вредители. Премахването на тези листа намалява риска от инфекция и подобрява циркулацията на въздуха около растението. 

Други причини за премахване на долните листа на зелето

Долните листа на зелето са склонни към гниене поради контакт с влажна почва. Този процес може да се превърне в източник на инфекция за цялото растение. Отстраняването на листата предотвратява разпространението на гъбични заболявания като черен крак, поддържайки зелето здраво през целия му вегетационен период.

Долните листа отнемат значително количество хранителни вещества от растението. Отстранявайки ги, градинарите насочват ресурсите към формиране на главите, което спомага за по-бързото и равномерно развитие на зеленчука.

Билката, от която се приготвя най-добрият тор за зелето

Освен това подобрената циркулация на въздуха около стъблото предотвратява натрупването на влага, което също намалява риска от заболяване.

Подрязването на долните листа позволява по-ефективно използване на водата и торовете, които растението си набавя чрез поливане и торене. Без допълнителни листа растението получава повече влага и хранителни вещества, което насърчава по-добрия растеж и образуването на главите. По този начин градинарите могат да оптимизират разходите си и да увеличат добивите.

Долните листа на зелето често се превръщат в убежище за различни вредители като охлюви и зелеви молци. Премахването на тези листа затруднява достъпа на вредителите до растението и намалява риска от увреждане. Това е особено важно в органичното земеделие, където използването на химически средства за контрол е ограничено.

Качеството на зелевите глави зависи пряко от състоянието на растението като цяло. Премахването на долните листа помага за предотвратяване на много проблеми, свързани с болести и вредители, което в крайна сметка се отразява на качеството на реколтата. Това е особено важно за фермерите, фокусирани върху продажбата на продукти на пазара.

Процесът на откъсване на долните листа трябва да се извърши не само внимателно, но и в подходящия момент. Оптималното време за това е началото на образуването на главата. Важно е да наблюдавате състоянието на растението и да премахвате само тези листа, които наистина пречат или представляват заплаха. Твърде агресивното откъсване на листата може да навреди на растението и да забави растежа му.

Подправката, с която яхнията от боб със зеле става по-вкусна от всякога

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес