Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

29 юни 2024, 09:43 часа

Доматите не са много взискателни по отношение на грижите за тях, но торенето им е изключително важно.  Ако не се торят правилно, плодовете ще се развият зле и дори ще се появят болести. Доматите се нуждаят от подхранване с борна киселина, ако растат бавно, листата им пожълтяват или цветове падат.

Реклама

За третиране на домати с борна киселина се препоръчва лекарството да се разрежда във вода и да се пръскат растенията.

Има няколко рецепти за третиране на домати с борна киселина, включително смесването й с йод и други съставки. 

Как да третирате домати с борна киселина?

Ползата от бора е, че помага на растенията да растат много по-бързо. Доматите обаче трябва да се третират с бор след закупуване на семена. Ако искате да засадите зеленчуци през юли, тогава трябва да знаете няколко правила за обработка.

1 чаша от това и ще забравите за гниенето на пипера и доматите

За 1 литър вода се нуждаете от 0,2 борна киселина. Изсипете получения разтвор върху лехата, където ще засадите домати. Една кофа с разтвор ще бъде достатъчна за 10 квадратни метра площ. След разкопаване можете да засадите семената.

Как да пръскате домати с борна киселина?

10 грама от лекарството трябва да се разредят в 10 литра гореща вода. Охладете разтвора и с него напръскайте доматите.

Можете също така да смесите 5 капки йод и борна киселина в 10 литра вода. Смесете всичко и напръскайте храстите с разтвора. Ако доматите не растат добре поради дефицит на бор, тогава разредете 0,2 грама борна киселина с 1 литър вода и подхранете растението в самия корен, без да засягате стъблото и листата.

Има още една популярна рецепта. За нейното приготвяне трябва да вземете 10 литра вода, 10 грама борна киселина, 3 грама калиев перманганат и 30 капки йод. Смесете всички съставки и напръскайте растението със сместа веднъж на няколко седмици. Препоръчва се процедурата да се извърши сутрин, когато няма да има дъжд и силна топлина.

Как правилно да използвате борна киселина?

За да се предотвратят последствията от дефицит на бор, се препоръчва редовно растенията да се подхранват с разтвор на борна киселина или специализирани торове, съдържащи бор. Използването на борна киселина в градинарството може да се извърши по няколко начина:

Третиране на почвата преди засаждане: Борната киселина може да се използва за обогатяване на почвата преди засаждане на растения, включително зеленчуци, плодове, горски плодове и декоративни растения. За да направите това, борната киселина се разтваря във вода (0,1 гр на 1 литър вода) и се използва за напояване на почвата или за поставяне в дупките за засаждане.

Пръскане на растения: борна киселина може да се използва при пръскане на растения под формата на разтвор с вода, което улеснява бързото въвеждане на тора в листата и стъблата на растенията. Този метод е особено популярен за овощни дървета и храсти, както и тревни площи.

Прилагане на бор на нивото на корените на растенията: борната киселина може да се приложи, като се добави директно към почвата на нивото на кореновата система на растенията. Може да се използва като прах или гранули, които се смесват в почвата около корените на растенията.

Трябва да се има предвид, че борът може да бъде токсичен в големи количества, така че не трябва да се превишава допустимата доза на тора. Важно е внимателно да следвате инструкциите за прилагане за всеки конкретен тип почва и растение, за да избегнете нежелани ефекти и да извлечете максимума от торнето с бор.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес