Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на моркови от семена

19 април 2023, 11:02 часа
Реклама

Морковите са обичан и предпочитан зеленчук в градината. Засява се много лесно от семена в градината, а събирането на реколтата само няколко седмици по-късно – ще ви достави голямо удоволствие. При правилна грижа и добри условия ще се радвате на успех.

Засаждане на ЗЕЛЕ: Основното, което трябва да знаете за добра реколта

Засаждане на моркови от семена

Засейте пестеливо семена от моркови в сеялки в подготвена почва от март до юни. Покрийте с тънък слой почва и полейте с лейка. Семената от моркови трябва да покълнат в рамките на няколко седмици. Най-добре е да избягвате изтъняването на морковите, за да избегнете морковената муха, но оставете района чист от плевели и поливайте само при много сухи периоди. След 14 до 16 седмици морковите са готови за събиране.

Има два вида моркови, от които да избирате – ранни сортове, които се засяват през пролетта и са готови за бране около 10 седмици по-късно, и късни сортове, които могат да се засяват от края на пролетта и са готови след около 14-16 седмици.

Растения, които да засадите близо до морковите

Морковите се сеят директно в земята, като направите плитък изкоп с дълбочина около 1 см, като използвате ръба на мотика. Посейте семената на тънко по дъното на изкопа на около 5-8 см едно от друго. Покрийте ги с пръст и полейте добре.

Може да засявате семена последователно в интервал от две седмици, ако желаете да удължите периода на получаване на реколта. Можете също така да засеете селекция от сортове моркови, които ще са готови по различно време през сезона.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес