Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на магданоз през есента - кога и как се прави

27 септември 2024, 19:51 часа

Някои студоустойчиви култури могат да бъдат засадени преди зимата, в това число и магданоз. Той е универсална подправка, която може да се добавя както към гарнитури, така и към салати, а също така може да се използва в различни сосове. Но ако искате да се насладите на свежата подправка в началото на пролетта, тогава трябва да я засадите малко преди зимата.

Кога да засадите магданоз преди зимата?

Когато се сее през есента, магданозът може да бъде по-устойчив на замръзване и първите зелени стръкове могат да бъдат отрязани почти месец по-рано, отколкото при пролетна сеитба. 

Кога се сее магданоз, за да е готов през март?

Тук обаче е много важно да не пропускате времето за сеитба и да не сеете семената твърде рано: трябва да изберете подходящ период, така че семената да имат време да набъбнат в почвата само преди началото на замръзване.

Обикновено ктомври или ноември са най-добрите месеци за целта. Но тази препоръка не е универсална за всяка година. В началото на зимата може да започнат дълги периоди на дъждове и тогава датите за сеитба на магданоз ще трябва да бъдат отложени. Ето защо е по-добре да се съсредоточите върху прогнозата за времето - когато има стабилно захлаждане от 2 - 3 градуса през деня и температурата пада до отрицателни стойности през нощта е подходящ момент.

По-добре е да засадите магданоз в слънчев ден, когато земята вече е покрита с ледена кора, но се размразява преди обяд. Най-доброто време обикновено е първите дни на ноември.

Как да сеем магданоз през есента?

В зимната сеитба всъщност няма нищо сложно. Трябва обаче да вземете предвид и това, че през есента ще трябва да използвате два пъти повече семена, отколкото през пролетта, защото трябва да ги засадите по-гъсто. За съжаление, не всяко семе ще оцелее до пролетта, така че трябва да ги поставите в земята с резерв.

Подгответе площта: най-добре е да засадите магданоз след лук, чесън или домати или след зелено торене. За да се появят издънките възможно най-бързо, мястото се подготвя от южната страна, където има добро осветление.

Изкопайте земята, като добавите кофа с хумус, чаша пепел и щипка суперфосфат на квадратен метър. След това подгответе жлебове с разстояние 10 - 15 сантиметра и дълбочина 3 - 4. Напълнете със сух пясък и покрийте лехите с мушама или суха трева.

В деня на сеитбата отстранете капака и посейте семена от магданоз в браздите. Трябва да засадите гъсто семената, след което да ги покриете със суха почва и да покриете лехите за зимата със сухи клони, слама или друг материал, който може да задържа добре снега. След сеитбата не е необходимо да се полива.

7 основателни причини да ядете магданоз всеки ден

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес