Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на ягоди през есента: Подготовка на почвата и най-добрите сортове

23 октомври 2024, 17:04 часа

Ягодите могат да бъдат засадени през 3 сезона - пролет, лято и есен. Ако решите да го направите през есента, при това в края ѝ, не чакайте твърде дълго, така че растенията да имат време да се вкоренят добре преди настъпването на големите студове. Чудите се как да засадите ягоди през есента, така че да дадат плод при първите пролетни слънчеви лъчи? Ето и какви сортове да изберете по това време на годината.

Засаждане на ягоди през есента

През есента се продават и разсади в саксии, които по това време на годината най-лесно се вкореняват в земята.

Още: Направете ТОВА и ще се радвате на пищно цъфтящи хризантеми цяла есен

Най-доброто време за засаждане на ягоди през есента е от септември до първата слана. На практика обаче е по-добре да не отлагате тази задача твърде дълго и да я свършите не по-късно от края на октомври. Ако засадите ягодите през ноември, те няма да имат достатъчно време да развият кореновата си система преди настъпването на зимата. Също така няма да имат време да произведат цветни пъпки, което означава, че първите култури ще бъдат незадоволителни.

Топлият октомври е идеален месец за стартиране на малка ягодова плантация. Този месец земята все още не се е охладила след лятото, влажна е, което благоприятства доброто развитие на разсад. Трябва обаче да помним, че ягодите, засадени през есента, трябва да се поставят на слънчево място и в свободна от плевели, рохкава и плодородна почва (за предпочитане с добавяне на компост). Нека между растенията има поне 40 см разстояние и 70 см между редовете. По това време на годината е необходимо ягодите да се мулчират, напр. със слама, което ще ги предпази от студ. Направете това, след като ги полеете.

Сортове ягоди за есенно засаждане

Още: Какво да правите с почвата от саксии и балконски сандъчета и как да я използвате повторно?

Ако планирате да засаждате ягоди през есента, отидете в проверен разсадник, който предлага добре вкоренен, здрав и силен разсад. Купувайки ги от доверен продавач, ще сте сигурни, че те са без вредители и болести. През есента обърнете внимание на сортовете, които са силно устойчиви на замръзване и инфекции. Ето някои от тях:

Корона – средно ранен сорт, който рядко се поврежда от замръзване. Плодовете му са много вкусни и сърцевидни.

Селва - Селва е целогодишен сорт. Той ще ви зарадва с едри, твърди и сладки плодове. Ягодите могат да се отглеждат като висящи или катерещи се растения.

Хонеое - От много години е един от най-добрите ранни видове, които издържат на почти всякакви метеорологични условия. Ароматни, добре оформени, доста твърди, червени и блестящи плодове.

Още: Как да отгледате и размножите лешник през октомври – стъпка по стъпка

Кимбърли - Кимбърли е ранен сорт градински ягоди. Отгледан е от холандски специалисти чрез кръстосване на Горела и Чандлър. Отличава се със сладък вкус с нотки на карамел. Освен отличен вкус, той има и високи добиви, с които много други популярни сортове не могат да се похвалят. Препоръчва се за отглеждане на открито.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес