Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на цвекло преди зимата - кога и как се прави

11 октомври 2024, 09:10 часа

Не всички градинари засаждат цвекло преди зимата, но тази практика позволява по-ранна реколта. Но всеки градинар трябва да знае какви са предимствата на този метод, какви рисковете, свързани с него, как и кога може да се засади цвекло на открито.

Предзимна сеитба на цвекло - плюсове и минуси

Подобно на лука, чесъна и морковите, цвеклото също може да се засажда преди зимата. Този метод е по-рядко срещан сред градинарите, но с правилния подход можете да получите реколта 2-3 седмици по-рано, отколкото ако сте засяли цвекло през пролетта. Предимствата също включват:

  • по-здрава и по-богата реколта - разсадът по-добре издържа на студено време през пролетта;
  • спестяване на време през пролетта;
  • можете да използвате дори стари семена

Защо морковите и цвеклото не са сладки - грешките, които допускат градинарите

Но има и рискове, например ранният разсад може да умре в случай на студена пролет или наводнение на мястото, но някои рискове могат да бъдат елиминирани.

Понякога градинарите, които са засяли цвекло преди зимата, се оплакват, че то не расте. Това се случва, защото е избран грешен сорт. Не всички сортове цвекло са подходящи за сеитба през зимата. За есенна сеитба трябва да вземете студоустойчиви, специално отгледани сортове. 

Кога да засадите цвекло през 2024 г

Що се отнася до това кога можете да засадите цвекло на открито през есента, тук трябва да се придържате към правилото: „Колкото по-късно, толкова по-добре“.

Трябва да следите не календара, а времето навън, като се има предвид, че есента може да е по-топла от обикновено или, обратно, с рязко охлаждане.

Преди зимата цвеклото се засажда при температури на въздуха до -5 ° C, не по-ниски . Ако сте засадили семената твърде рано, има риск при първото размразяване те да поникнат (при 4-5°C) и след това студът да ги унищожи.

Къде и как да засадите цвекло преди зимата

Изборът на място е друг важен момент: водата не трябва да застоява и върху нея не трябва да се натрупва сняг, мястото трябва да е добре осветено и проветриво.

За сеитба лехите се подготвят предварително:

  • те трябва да бъдат изкопани;
  • добавете ½ кофа компост (хумус) и 1 чаша пепел за всеки квадратен метър;
  • направете бразди на разстояние 25 см и дълбочина 3-4 см и покрийте с фолио - преди сеитба.

Семената от цвекло не се дезинфекцират или покълват, но трябва да се сортират и да се изберат най-големите.

Посейте цвекло на разстояние 5-8 см, всяко семе, покрийте със земя и уплътнете. Няма нужда от поливане.

Препоръчително е да покриете горната част на културите с мулч, например слама, паднали листа или смърчови клони. Този мулч се отстранява, след като почвата се размрази. След това опитни градинари съветват да опънете филм върху арките над лехите - това ще защити разсада, ако има внезапен спад на температурата и продължително застудяване.

Кога и как е най-добре да се прибере реколтата от цвекло?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес