Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете тези растения веднага след прибиране на реколтата от домати

10 септември 2024, 13:49 часа

Един от най-добрите начини за възстановяване на почвата след доматите е засажднето на култури за зелено торене, известни още като сидерати. 

Какъв зелен тор да засадите след домати

Засявайки зелен тор след домати, ще дезинфекцирате почвата и ще подобрите нейната структура. Най-добрият вариант е синапът. Още по-добре, засадете смес от синап (основния компонент), грах, фий и фацелия. Алгоритъмът на действията е както следва. Първо заравнете почвата. След това направете плитки канали, леко уплътнете дъното и изсипете зелен тор в жлебовете. Поръсете зеления тор първо с вермикомпост, след това с компост и го полейте с вода.

Как доматите влияят на пикочната киселина?

Какъв зелен тор да засадите преди доматите?

На мястото, на което през следващата година сте решили да отгледате домати е важно да се засади предварително подходящия зелен тор.

Зелените торове, в ролята на предшественици на доматените култури, имат своите положителни и отрицателни качества.

Предимствата включват:

Засаждането на растения за зелен тор напълно компенсира дефицита на фосфор, калий и азот в почвата, където преди са били отглеждани домати.

Зеленото торене помага за възстановяване на микроелементите, необходими за метаболизма на доматените култури.

Те значително увеличават плодородния слой на почвата поради факта, че остават да гният на мястото на растеж. Това е особено забележимо при изчерпани почви, както и на пясъчни глинести и песъчливи почви. Сидератите доставят микроелементи от дълбоките слоеве до повърхностните чрез дълги корени. Те подхранват живите организми и насърчават тяхното размножаване.

Поради разлагането на кореновата система в почвата се образуват кухини, като по този начин допринасят за естественото разхлабване на почвата.

Доматите, отглеждани след зелен тор, не натрупват нитрати и са безопасни за консумация. В случая вкусът на доматите е много по-добър от този на културите, отглеждани с минерални торове. Гъсто засаденият зелен тор не позволява на плевелите да растат.

Няма много недостатъци при използването на растения за зелено торене, но все пак те включват:

  • Процесът на отглеждане на зелен тор е по-сложен от използването на минерални или сложни торове. Необходимо е да се отдели време за засяване, поливане и отрязване на горната част на зеления тор.
  • Културите за зелено торене трябва да се наторяват, в противен случай ще изтощят още повече почвата.
  • Наложително е да знаете принципите на сеитбообращението, тъй като не всички зелени торове могат да бъдат предшественици на домати. 

Защо доматите и краставиците НЕ трябва да се съхраняват заедно?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес