Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За силни и здрави овошки, опитните градинари добавят ТОВА към сместа за варосване

25 септември 2023, 16:00 часа

Варосването на овошките е важна процедура, която често се пропуска през есента. Но това може да бъде голяма грешка, тъй като правилното варосване може да осигури необходимата защита срещу вредители и да направи растенията здрави и силни, гарантирайки богата реколта.

Опитните градинари се придържат към нестандартен метод за варосване, който включва не само стъблото, но и короната на растението. Този метод е по-ефективен и икономичен, като изисква по-малко време, но предоставя множество ползи за растението.

Как е правилно да се варосват овошките - ето каква е тайната на опитните градинари

Съставката, която прави разликата, е синият камък. За да приготвите разтвор за варосване със син камък, ще са ви нужни 100 грама син камък и 500 мл вода. Разтворете синия камък във водата и след това добавете 100 грама вар, разтворен в 10 литра вода. Важно е да разбъркате добре разтвора.

Готовият разтвор се налива в пръскачка и с него се обработват всички храсти и дървета. Този разтвор се прикрепя идеално към клоните, стволовете и листата, предоставяйки отлична защита срещу болести и вредители. Пръскането с него през есента създава непреодолима бариера за зарази и гарантира здравословен растеж на овошките.

Как да варосаме дърветата и защо това е толкова важно за тях

Не забравяйте този нестандартен метод за варосване, който включва синия камък, за да осигурите здрави и силни овошки през следващия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес