Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо да изгаряте шумата в градината, направете ЕТО ТОВА и няма да съжалявате

06 септември 2024, 13:43 часа

Есента е времето, когато градините ни са покрити с падащи листа. Повечето от нас ги възприемат като ненужен отпадък и допълнителна неприятност и вярват, че трябва да бъдат изхвърлени или, още по-лошо, изгорени. Може ли да изгаряме листата в градината? Наредбите в България позволяват позволяват изгаряне на растителни остатъци, като клони и листа, в собствена собственост. В същото време не трябва да причиняваме прекомерни количества дим и миризми.

Какво да правим с падналите листа?

Лятото скоро ще отстъпи място на есента. През този период нашата градина е покрита с пъстър листен килим, който има огромен и често подценяван потенциал. Падналите през есента листа могат да се използват като естествен тор за нашите градински и стайни растения. Просто ги превърнете в компост.

Още: Как да съхранявате морковите, така че да са свежи и твърди в продължение на месеци

Компостирането е екологичен и изненадващо лесен начин за създаване на естествен тор от растителни отпадъци, като паднали листа, зеленчукови обелки или сърцевини на плодове. Всички отпадъци, класифицирани като био, са подходящи за компостиране. Добавяйки листа към нашия компостер, ние ще получим ценна листна почва, която е отличен източник на хранителни вещества с многостранна употреба.

Листата от дървета и храсти са разградими материали, които са идеални за компостиране. В природата те са един от многото фактори, които наторяват и подобряват структурата на почвата. Така че защо да не използвате потенциала им в домашната си градина? Приготвяйки сами листен компост, вие не само ще получите висококачествен и универсален тор, но и ще спестите пари, като не ги харчите за готови хранителни вещества за растенията.

Как да си направите компост от листа?

Още: Защо зелето се напуква? Основни причини и начини за превенция

За да направим листна почва, трябва предварително да подготвите място за компостиране или да поставим готов компостер. В допълнение към сместа от листа и клони, струва си да обогатите нашия компост с остатъци от плодове и зеленчуци. Трябва да осигурите съответното количество влага на определеното място – за да не е сух компостът, но и да не стои във вода. Също така е важно да се осигури подходяща вентилация, която ще ускори процеса на разлагане.

Компост от листа стъпка по стъпка

Листата и клоните, събрани през есента, се поставят на слоеста купчина върху компостера. По-големите листа от видове като клен могат първо да бъдат нарязани с помощта на шредер за листа, косачка с кош или ръчно. Това ще ускори скоростта на тяхното разграждане.

Поставете готовите листа на слоеве в компостера. Можем да добавим и органични материали като остатъци от плодове и зеленчуци, утайка от кафе и чай и кора от дървета. Те допълнително ще обогатят нашия компост.

Още: Есенно торене на овошки: Кога и с какво да го направим?

Приготвената купчина винаги трябва да е леко влажна, но не трябва да позволяваме да в твърда мокра. За тази цел нека осигурим и подходяща вентилация на компоста - например като оставим свободни пространства в стените на компостера, напр. празнини между дъските.

Осигуряването на оптимална вентилация на компоста ще ни помогне да поддържаме влажността му на горепосочените нива. Разграждането на компонентите на компоста може да отнеме от няколко месеца до няколко години, в зависимост от вида на листата и условията, които създаваме.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес