Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Варосване на овошките - 3 неща, които ТРЯБВА да направите преди това

15 октомври 2023, 09:17 часа

Преди да започнете варосането на овошките през есента, трябва да извършите 3 важни процедури, които много градинари пренебрегват.  

Необходимо е внимателно да третирате дърветата, така че вредителите и патогените на различни заболявания ( краста , плодово гниене ) да не останат да презимуват в пукнатините на кората, по листата и в стволовете на дърветата. И трябва да започнете с почистване на ствола на дървото и скелетните клони. Задължително е да извършите и подрязване.

3 процедури преди варосването

През есента насекомите вредители зимуват под кората на дърветата, под падналите листа и в разклоненията на клоните. В пукнатините на кората можете да видите купчини от яйца на пръстеновидна копринена буба, молец и гъсеници.

Варосване на овошките през есента - ето как го правят опитните градинари

Преди да започнете да почиствате ствола и клоните, разстелете мушама или агротекстил под дървото, така че купчини от яйца на насекоми и парчета кора с гъбични спори да не попаднат в кръга на ствола на дървото. Уверете се, че носилката приляга плътно. По-добре е да почиствате ствола и скелетните клони във влажно време. Може да използвате стъргалка, твърда четка или не много остра шпатула. Но ако използвате метална шпатула, работете с нея внимателно, за да не повредите живата тъкан на дървото. Не забравяйте да обърнете внимание на основата на големите клони и дъното на ствола. Ако има рани по дървото, оголете ги обратно до достигането на здрава тъкан. Съберете внимателно всички растителни остатъци, паднали върху постелята, изнесете ги от градината и ги изгорете.

След почистване на ствола и скелетните клони можете да започнете да изкоренявате на болните и стари дървета. Най-добре е тази работа да се извърши преди листата да са напълно опадали, за да се предотврати разпространението на инфекцията в градината. В допълнение, третирането с концентриран разтвор на фунгицид ще ускори падането на листата и ще осигури безопасна зима за дърветата.

Медният сулфат , както и препаратите на основата на мед, по-често се използват за пролетна обработка на градината. Те не трябва да се използват два пъти годишно. Железният сулфат е по-подходящ за есенно третиране. В случая можете да използвате 5% разтвор на железен сулфат или смес от урея и железен сулфат, което ще направи лечението по-ефективно. За да приготвите разтвор в 10 литра вода, разредете 20 гр лимонена киселина, 500 гр железен сулфат, 500 гр карбамид (урея) и след това добавете 50 ml течен сапун като лепило.

Уреята , съдържаща железен сулфат, действа не като тор, а като инсектицид и антисептик, който помага да се справят с най-упоритите фитопатогени и да унищожат насекоми вредители по кората на дърветата и в ствола на дървото.

Още: Най-лесната рецепта за варосване на овошките - 2 съставки, които ще издържат до пролетта

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес