В началото на юли полейте картофите с това за богата реколта

1232
В началото на юли полейте картофите с това за богата реколта
Снимка: iStock

В периода, когато картофените храсти вече са поникнали, но цветовете им все още не са се появили, е важно да се приложи едно торене. В този момент растението активно образува върхове, хранителните вещества от които след това ще бъдат прехвърлени към грудките.

Торене на картофите в началото на юли

Експертът по градинарство Виктория Радзевская споделя какъв вид торене трябва да се приложи, за да наситят върховете с важни елементи. Оказва се, че за да увеличите зелената маса, трябва да подхранвате картофите с азотни торове.

Инфузията с оборски тор е перфектна. Подгответе всичко предварително. Поставете варел до редовете картофи. Добавете 2 кофи оборски и напълнете с вода. Оставете да се кисне една седмица. След това време трябва да разбъркате всичко добре. Разредете 1 литър инфузия на оборски тор в 10 литра обикновена вода. Всеки храст ще изисква приблизително 2-3 литра от този тор.

Прибиране на реколтата от картофи - кога е най-добре да се направи, за да издържат цяла зима

Можете да замените оборския тор с пилешки изпражнения. В този случай торът може да се приложи веднага в деня на направата му.

Повечето сортове картофи са готови за прибиране на реколтата 11-12 седмици след засаждането. Това обикновено се случва в края на август и началото на септември. В топъл климат обаче картофите понякога започват да се вадят още в началото на юли.

Преди покълването се извършва разкопаване веднъж или два пъти, за да се унищожат плевелите, които се появяват.

Но когато се появят издънките, е необходимо да се извърши хълмиране. Първият път това трябва да се направи, когато растенията достигнат височина от 12-15 см. След разкопаване би било добре да полеете парцела с картофи. Второто хълмиране може да се извърши 20 дни след първото.

Напояването играе важна роля за получаване на високи добиви от картофи. Полива се рядко, но обилно, до намокряне на почвения слой на дълбочина 40-50 см. Полива се 3-5 пъти с интервал от 7-10 дни. Ако поливането е трудно приложимо поради рядко или несистематично водоснабдяване в градинарството, тогава е необходимо да се адаптирате и да извършите три поливания: след поникване, по време на образуване на пъпките и след цъфтежа.

Торенето трябва да бъде насрочено така, че да съвпада със същите тези три периода. На 10 m2 площ трябва да добавите 3-5 kg ​​угнил оборски тор или 2 kg птичи тор. Ако не разполагате с органични торове, можете да добавите 100-150 гр амониев сулфат или 80-100 гр амониев нитрат и 150-200 гр суперфосфат. В неполивните площи растенията се подхранват след дъжд. 

Ранните картофи се берат, когато клубените достигнат размер най-малко 3 см в най-голям диаметър (приблизително колкото пилешко яйце). Това обикновено се случва, когато цъфтежът приключи и листата на върховете започнат да пожълтяват. Картофените храсти се изкопават внимателно отстрани на билото с градинска вилица, за да не се повреди реколтата, храстът се издърпва от върховете и клубените се отстраняват.

Всеки, който отглежда картофи в градината си, знае, че грижи се състоят не само от навременно хълимиране и плевене, но и от защита от вредители. Първият от тях е колорадският бръмбар. Основното нещо е да не пропускате момента, в който колорадският бръмбар започне да снася яйца. Веднага след като първите вредители бъдат открити в градината, те трябва да бъдат събрани ръчно в рамките на пет дни и след това да бъдат унищожени.

Ако не е възможно постоянно да извършвате този метод, тогава е добре да прибегбете до химическо третиране и да спрете да се тревожите за бъдещата реколта.

Оптималният срок за третиране срещу бръмбарите е средата на юни или най-много третото десетдневие на месеца. Тогава няма да се налага да обработвате градината през юли. Това ще има благоприятен ефект върху безопасността на продукта, тъй като до момента на прибиране на реколтата най-вероятно няма да има химически остатъци в картофите. При обичайната схема на третиране срещу колорадски бръмбар трябва да остават само 40 - 45 дни до прибиране на реколтата.

Цветето, което трябва да засадите до ягодите и картофите
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com